Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem ze względu na oryginalne produkty oraz degustację zdrowych napojów, w tym koktajlu truskawkowo-bananowego z nutą maliny, lemoniady cytrynowo-miętowej i napoju na odporność.
Odwiedzający mogli również uzyskać porady dotyczące stosowania ziół i przypraw, znaczenia nawodnienia organizmu oraz wykonywania ćwiczeń fizycznych.
Jak zauważa Zbigniew Bogacz, dyrektor weryńskiej placówki, projekt MP Health Direct wspiera zdrowie psychiczne i fizyczne poprzez innowacyjne i naturalne produkty oraz działania edukacyjne.
Wiele osób prosiło o udostępnienie przepisów na specjały w wykonaniu uczniów z Weryni, dlatego zamieszczamy je poniżej.
Koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny
- 150 g truskawek
- 100 g bananów
- Garść malin
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka kefiru
- Miód lub cukier do smaku
Wykonanie: Aby uzyskać odpowiednio chłodny koktajl, zalecamy użycie lekko rozmrożonych truskawek. W przypadku świeżych truskawek, umyj je i oderwij szypułki, a następnie włóż do pojemnika blendera. Dodaj obranego banana, maliny, mleko i kefir. Można dosłodzić cukrem lub miodem. Zmiksuj całość. Podawaj udekorowane maliną i listkiem mięty.
Ciekawostka: Miód ma silne właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne.
Lemoniada cytrynowo-miętowa
- 1 l wody
- Sok z 1/4 cytryny
- 50 ml syropu z mięty
- 6-8 liści świeżej mięty
- 1 łyżka prawdziwego miodu
Wykonanie: Wyciśnij sok z cytryny. W dużym dzbanku połącz sok z cytryny z wodą, miodem i syropem z mięty. Możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz słodszą lemoniadę. Dokładnie wymieszaj. Umytą miętę lekko zgnieć i porozrywaj lub drobno posiekaj, aby wydzielała intensywny aromat, dodaj do lemoniady. Najlepiej podawać lekko schłodzoną.
Ciekawostka: Mięta ma zastosowanie w zaburzeniach trawienia, inhalacjach łagodzących kaszel i przeziębienie, braku apetytu, migrenie, nerwobólach, zapaleniach dziąseł i gardła oraz w przemyśle kosmetycznym.
Napój na odporność i przemianę materii
- 2 l wody
- 1 ogórek gruntowy
- 1 cytryna
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 duże gałązki natki pietruszki
Wykonanie: Wszystko dokładnie umyj. Jeżeli używasz wody domowej, przegotuj ją i wystudź. Wyciśnij sok z cytryny razem z miąższem. Ogórek zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a imbir obierz i również zetrzyj. Listki pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do wody i zblenduj. Otrzymany płyn należy pić pół szklanki przed posiłkami i między nimi w ciągu 12 godzin przez miesiąc.
Ciekawostka: Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.