Buk zwyczajny (Fagus sylvatica) w naturalnych warunkach obficie owocuje średnio co 5–8 lat. Wtedy w lasach można zaobserwować ogromne ilości spadających bukwi – małych, brązowych nasion w kształcie trójkątnych orzeszków. To właśnie one są jednym z najważniejszych źródeł pożywienia dla dzików, ptaków czy gryzoni.
– To prawdziwe święto przyrody. Zwierzęta będą miały pełne spiżarnie, a obfitość bukwi pozwoli im łatwiej przetrwać zimę
– podkreślają leśnicy z Nadleśnictwa Kolbuszowa.
Ciekawostki o buku
Buk zwyczajny to gatunek, który odgrywa ogromną rolę w ekosystemach lasów liściastych. Masowe owocowanie, choć powtarza się cyklicznie, zdarza się stosunkowo rzadko i zawsze wzbudza zainteresowanie przyrodników.Bukwie, choć przede wszystkim pokarmem dla zwierząt, mogą być wykorzystane także przez człowieka. Podprażone nasiona są jadalne i smakiem przypominają orzechy. Dawniej bywały nawet dodawane do mąki, stanowiąc naturalny składnik wypieków.
Dar natury i cykl życia lasu
Obfitość nasion to nie tylko wsparcie dla zwierząt. Rok nasienny ma również kluczowe znaczenie dla samego lasu – w sprzyjających warunkach część bukwi wykiełkuje i stanie się początkiem nowego pokolenia drzew.Lasy Nadleśnictwa Kolbuszowa, bogate w buki, w tym roku prezentują wyjątkowe oblicze. Jesienne spacery mogą stać się okazją, by z bliska przyjrzeć się temu niezwykłemu zjawisku i zebrać kilka bukwi do kieszeni – choćby po to, by przekonać się, jak wygląda ten drobny, ale niezwykle ważny dla przyrody „orzeszek”.
Komentarze (0)