Reklama

Seweryn Micek, uczeń ZSA-E w Weryni, poleca przepis na ciasto dyniowe fit. Zobacz, jakie to proste

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: ZSAE Werynia

Seweryn Micek, uczeń ZSA-E w Weryni, poleca przepis na ciasto dyniowe fit. Zobacz, jakie to proste - Zdjęcie główne

Ciasto dyniowe nie wymaga dużo pracy. | foto ZSAE Werynia

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI To przepis nie tylko dla tych, którzy liczą kalorię. Ciasto dyniowe to idealna propozycja na jesień. Poleca je Seweryn Micek z ZSA-E w Weryni. Sprawdź, jakie jest proste w przygotowaniu.

Przepis przesyła Seweryn Micek z III klasy branżowej szkoły pierwszego stopnia w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

Na zdjęciu Seweryn Micek, autor przepisu.

Składniki:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 50 g kakao
  • 250 g purée dyniowego (zblendowanej pieczonej dyni)
  • 4 małe jajka
  • 230 g ksylitolu lub erytrolu
  • 250 ml mleka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli
 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń pestki, włókna i pokrój w kostkę.
  2. Wyłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut (piecz do miękkości). Wystudzone dyniowe puree zblenduj, a następnie dopraw solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
  3. Mąkę i kakao przesiej przez sito i dodaj do puree. Ubij jaja z ksylitolem lub erytrolem i również dodaj do pozostałych składników.
  4. Wszystkie składniki na ciasto dyniowe fit wymieszaj i przełóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto z dyni piecz w temp.180°C przez 50 minut. Gotowe podawaj z miodem.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy