Przepis przesyła Seweryn Micek z III klasy branżowej szkoły pierwszego stopnia w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
Na zdjęciu Seweryn Micek, autor przepisu.
Składniki:
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 50 g kakao
- 250 g purée dyniowego (zblendowanej pieczonej dyni)
- 4 małe jajka
- 230 g ksylitolu lub erytrolu
- 250 ml mleka
- 150 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Dynię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń pestki, włókna i pokrój w kostkę.
- Wyłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut (piecz do miękkości). Wystudzone dyniowe puree zblenduj, a następnie dopraw solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
- Mąkę i kakao przesiej przez sito i dodaj do puree. Ubij jaja z ksylitolem lub erytrolem i również dodaj do pozostałych składników.
- Wszystkie składniki na ciasto dyniowe fit wymieszaj i przełóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto z dyni piecz w temp.180°C przez 50 minut. Gotowe podawaj z miodem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.