Kolbuszowski Festiwal Historii, Smaku Zapomnianej Kuchni i Obrazów Polskich Ogrodów organizuje mieszkaniec Kolbuszowej, Andrzej Wesołowski z rodziną, czyli Zbiory i Archiwum Rodziny Wesołowskich.
Przyjdź i zobacz
Zwiedzający dowiedzą się m.in., jak wyglądał przedwojenny sklep oraz jakich kosmetyków używały kobiety w tym czasie. - Będą to ekspozycje stałe - mówi Andrzej Wesołowski. - Jeżeli będzie taka potrzeba, to wcielimy się w role przewodników - dodaje nasz rozmówca.
Będzie smacznie
Festiwal będzie ściśle związany z kuchnią. Każdego dnia serwowane będą inne potrawy. W środę (dzień kuchni mieszczańskiej) będzie można skosztować gulaszu z kaszą gryczaną czy placka ze śliwkami.
Z kolei w czwartek (kuchnia ziemiańska) restauratorzy zaproponują kapustę z szynką, przekładaniec (chleb z mięsem) oraz zupę hrabiego Tyszkiewicza (rosół z kury z pulpecikami drobiowymi i kalafiorem).
Natomiast w piątek (dzień kuchni żydowskiej) serwowany będzie kugel (zapiekanka z mięsem, fasolą i kaszą), gęsie pipki po galicyjsku (żołądki drobione z musem cebulowym) oraz na słodko cymes marchwiowo - śliwkowy.
Na tym nie koniec
Ponadto, potrawy przygotują również uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno - Ekonomicznych z Weryni i Zespołu Szkół Technicznych z Kolbuszowej. Będzie można spróbować m.in. potraw kuchni hiszpańskiej, niemieckiej czy włoskiej.
- Nie wiemy, jakie będzie zainteresowanie tym wydarzeniem. Jeżeli jednak odzew będzie spory, to będziemy chcieli festiwal kontynuować w kolejnych latach - zaznacza Andrzej Wesołowski.
Tu zaparkujesz
Wstęp wolny. Osoby, które przyjadą samochodami, będą mogły zostawić auto na działce po drugiej stronie ulicy. Do dyspozycji zmotoryzowanych gości będzie 20 arów gruntu. - Myślę, że się wszyscy zmieszczą - dodaje nasz rozmówca.
Przygotowane wystawy:
- „Szwarc, mydło i powidło”- przedwojenny sklep
- „Jaś idzie do szkoły przedwojennej…”
- „Kosmetyki przedwojennych Dam”
- wystawa zapomnianych roślin w ogrodach