Reklama

Reklama

Powiat kolbuszowski. Prawie 200 kontroli przeprowadził kolbuszowski sanepid w sklepach i lokalach w ubiegłym roku. Siedem z nich zlecono po donosie od mieszkańców naszego powiatu

Opublikowano: sob, 28 lip 2018 20:30
Autor:

Powiat kolbuszowski. Prawie 200 kontroli przeprowadził kolbuszowski sanepid w sklepach i lokalach w ubiegłym roku. Siedem z nich zlecono po donosie od mieszkańców naszego powiatu - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI W 2017 roku pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Kolbuszowej przeprowadzili w sumie 149 kontroli sanitarnych w sklepach spożywczych i 42 kontrole w zakładach żywienia otwartego (restauracje, mała gastronomia). Jakie nieprawidłowości stwierdzili inspektorzy?

Reklama

Sanepid - to brzmi groźnie. Do tego, gdy owa nazwa występuje w parze ze słówkiem "kontrola", to niektórych już całkiem przejmuje trwoga.
 

Wśród nich nie zabrakło i tych, które zlecono po donosie od mieszkańców naszego powiatu. - W ubiegłym roku do stacji wpłynęło sześć donosów dotyczących sklepów spożywczych i jeden donos na zakład żywienia otwartego - wyjaśnia Barbara Dudzińska, dyrektor sanepidu.

 

Jak się okazuje część osób bez wahania podaje swoje dane, część zgłoszeń jest anonimowa. Natomiast zgłoszenia rozpatrywane są wszystkie bez wyjątku. Nie ma znaczenia, czy to zgłoszenie jawne, czy anonim. Zgłoszenia najczęściej dotyczyły czystości lokalu.

Niespodzianka!

Dajmy na to, że wpłynął donos, albo po prostu szykuje się rutynowa kontrola. Czy przybytek przeznaczony do kontroli jest wcześniej informowany o wizycie inspektorów z sanepidu?

- Na podstawie ustawy oraz rozporządzeń nie dokonuje się zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli u przedsiębiorców sektora spożywczego, w związku z tym terminy kontroli nie są znane osobom kontrolowanym - wyjaśnia Barbara Dudzińska.

Właściciele lokali gastronomicznych i sklepów powinni się więc liczyć z możliwością niezapowiedzianych odwiedzin i dbać o czystość oraz jakość produktów codziennie, nie tylko spodziewając się wizyty pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej.

Sytuacja hipotetyczna: załóżmy, że na podstawie kontroli wykryto, że faktycznie coś nie gra. Jak wygląda kwestia kar i mandatów? Jak to się przedstawiało w  ubiegłym roku?

- W 2017 roku nałożono 13 mandatów karnych na kwotę 1600 złotych w sklepach spożywczych i dwa mandaty karne na kwotę 300 złotych w zakładach żywienia - uzyskaliśmy odpowiedź. Nie jest też prawdą, że gdy właściciel jest nieobecny, to nie można przeprowadzić kontroli, wszak obiekt funkcjonuje: sprzedaje i karmi. Interesującą kwestią jest, co "kuleje" najczęściej. Brudne sztućce, terminy przydatności do spożycia z zamierzchłej przeszłości, a może całkiem coś innego?

Za co mandaty?

Otóż, okazuje się, że najczęstsze naruszenia przepisów w 2017 roku, które "uhonorowano" mandatem, dotyczyły: braku wdrożenia w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP (jest to obowiązkowy w Polsce system zapewnienia bezpieczeństwa żywności w gastronomii - przypis redakcji ) lub brak przestrzegania wymagań higienicznych.
 
Kolejnym najczęściej odnotowanym naruszeniem było używanie do przygotowywania posiłków lub wprowadzanie do sprzedaży przeterminowanych produktów spożywczych. Mandaty sypały się też za nieposiadanie dokumentów w zakresie identyfikacji dostawców lub odbiorców żywności.
 
Za co jeszcze wlepia się mandaty? Okazuje się, że w lokalach gastronomicznych i sklepach spożywczych bywają zatrudniane osoby nieposiadające orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. W przypadku pracy w branży spożywczej posiadanie "książeczki sanepidowskiej" to obowiązek.

 

Więcej w aktualnym Korso.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.