Na spotkaniu w Rozłogach Andrzeja Wesołowskiego, pasjonata historii i regionalisty z Kolbuszowej, padło hasło, że mięso wieprzowe jest smaczne i zdrowe. Wieprzowina była bowiem tematem przewodnim wieczornej biesiady, na której można było nie tylko dobrze zjeść, ale również sporo się dowiedzieć.
Całe wydarzenie odbyło się w ramach projektu "Polska Wieprzowina Na Kulinarnych Szlakach". O mięsie opowiadał z zaciekawieniem Krzysztof Zieliński, koordynator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, który jeździ po Polsce i szerzy wiedzę na temat wieprzowiny.
- Ma być smacznie, wesoło, żeby o wszystkich troskach zapomnieć - przyznał z uśmiechem w rozmowie z nami Wesołowski. Niedługo później goście zasiedli do stołu, by spróbować pierwszych potraw. Stół był suto zastawiony, a każdy mógł skosztować wieprzowych specjałów z Podkarpacia.
Zobacz nagranie wideo, w którym wypowiedział się gospodarz tego wydarzenia:
Były regionalne wędliny, takie jak salceson dukielski, kiełbasa z Dukli, klopsy galicyjskie, kiełbasa wiejska. Nie zabrakło dań gorących, jak: schab z owocami, polędwiczka z borowikami w cieście, golonka w piwie, żeberka w kapuście, kotlety z serem camembert, karkówka pod pierzynką, zrazy, kotlety mielone i wiele więcej.
- Mówi się, że świnia zje wszystko, ale wbrew pozorom to, co je ma duży i olbrzymi wpływ na to, jakiej jakości jest później surowiec, z którego powstają schabowe, wędliny. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wieprzowina zawiera cynk, żelazo, witaminy z grupy B, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, szczególnie dla układu nerwowego
- mówił podczas swojego przemówienia Zieliński.
Wieprzowina to najpopularniejsze mięso w naszym kraju. Na temat zawartego w nim cholesterolu od lat krążą mity. Jak przekonują eksperci, jest on jednak podstawowym składnikiem struktury wszystkich komórek organizmu i jest niezbędny w procesie przemiany materii.
- To wbrew negatywnym i niesprawdzonym opiniom zdrowe oraz wartościowe mięso. Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym pod względem wartości odżywczych. Najmniej kaloryczna jest szynka, która w 100 gramach ma 118 kilokalorii - mogliśmy dowiedzieć się podczas czwartkowego spotkania.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.