reklama
reklama

"Polska Wieprzowina Na Kulinarnych Szlakach" w Kolbuszowej Górnej. Smakowite spotkanie w Rozłogach Andrzeja Wesołowskiego [ZDJĘCIA - WIDEO]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

"Polska Wieprzowina Na Kulinarnych Szlakach" w Kolbuszowej Górnej. Smakowite spotkanie w Rozłogach Andrzeja Wesołowskiego [ZDJĘCIA - WIDEO] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
15
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WIADOMOŚCIDzisiaj (czwartek, 19 października) w Rozłogach Andrzeja Wesołowskiego w Kolbuszowej Górnej miało miejsce spotkanie promujące mięso wieprzowe. Goście mogli dowiedzieć się wiele ciekawostek na temat wieprzowiny i spróbować smakowitych dań.
reklama

Na spotkaniu w Rozłogach Andrzeja Wesołowskiego, pasjonata historii i regionalisty z Kolbuszowej, padło hasło, że mięso wieprzowe jest smaczne i zdrowe. Wieprzowina była bowiem tematem przewodnim wieczornej biesiady, na której można było nie tylko dobrze zjeść, ale również sporo się dowiedzieć.

Całe wydarzenie odbyło się w ramach projektu "Polska Wieprzowina Na Kulinarnych Szlakach". O mięsie opowiadał z zaciekawieniem Krzysztof Zieliński, koordynator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, który jeździ po Polsce i szerzy wiedzę na temat wieprzowiny.

- Ma być smacznie, wesoło, żeby o wszystkich troskach zapomnieć - przyznał z uśmiechem w rozmowie z nami Wesołowski. Niedługo później goście zasiedli do stołu, by spróbować pierwszych potraw. Stół był suto zastawiony, a każdy mógł skosztować wieprzowych specjałów z Podkarpacia.

Zobacz nagranie wideo, w którym wypowiedział się gospodarz tego wydarzenia:

Były regionalne wędliny, takie jak salceson dukielski, kiełbasa z Dukli, klopsy galicyjskie, kiełbasa wiejska. Nie zabrakło dań gorących, jak: schab z owocami, polędwiczka z borowikami w cieście, golonka w piwie, żeberka w kapuście, kotlety z serem camembert, karkówka pod pierzynką, zrazy, kotlety mielone i wiele więcej.

- Mówi się, że świnia zje wszystko, ale wbrew pozorom to, co je ma duży i olbrzymi wpływ na to, jakiej jakości jest później surowiec, z którego powstają schabowe, wędliny. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wieprzowina zawiera cynk, żelazo, witaminy z grupy B, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, szczególnie dla układu nerwowego

- mówił podczas swojego przemówienia Zieliński.

Wieprzowina to najpopularniejsze mięso w naszym kraju. Na temat zawartego w nim cholesterolu od lat krążą mity. Jak przekonują eksperci, jest on jednak podstawowym składnikiem struktury wszystkich komórek organizmu i jest niezbędny w procesie przemiany materii.

- To wbrew negatywnym i niesprawdzonym opiniom zdrowe oraz wartościowe mięso. Wieprzowina jest mięsem zróżnicowanym pod względem wartości odżywczych. Najmniej kaloryczna jest szynka, która w 100 gramach ma 118 kilokalorii - mogliśmy dowiedzieć się podczas czwartkowego spotkania.

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama