Smaczne aromaty roztaczały się w sobotę, 12 maja, wokół domu kultury. Kulinarne wydarzenie poprzedzono prelekcją z udziałem zaproszonych gości. O tradycji i polskiej kuchni opowiadali Janina Olszowy oraz dr Grzegorz Russak, znawca kuchni polskiej. Tematy były przeplatane czytaniem poetyckich opisów potraw z "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza.
Z kolei w niedzielę, 13 maja, w ramach majówki z Mickiewiczem, wspólnie poloneza zatańczyły różne kategorie wiekowe, od przedszkolaka do seniora.
Prowadzili pięknie ubrani seniorzy z grupy Ziemia Podkarpacka. Tancerze zaprezentowali chodzonego, okrążając budynek Miejskiego Domu Kultury dwa razy. Ścieżka dźwiękowa pochodziła z filmu "Pan Tadeusz" reżyserowanego przez Andrzeja Wajdę.
Nie zabrakło też innych atrakcji. Koła Gospodyń Wiejskich zachęcały do kosztowania przygotowanych przez nie regionalnych pyszności. Smaczne aromaty wskazywały, gdzie znajdują się ich stoiska i przywabiały sporą liczbę chętnych. Prym wiódł swojski bigos. O miłą atmosferę zadbały Kapela Widelanie i Kapela Jurka Wrony, które, łącząc siły, wspólnie przygrywały.
Więcej w aktualnym Korso [nr 19/2018]