Początkiem czerwca w Sędziszowie Małopolskim odbył się konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Do walki o najlepszy regionalny i tradycyjny produkt stanęły Koła Gospodyń Wiejskich z całego województwa podkarpackiego.
Regionalne produkty musiały być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się szczególnymi cechami regionu, z którego pochodzą. Miały być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Gminę Majdan Królewski reprezentowały KGW Majdan Królewski i KGW Wola Rusinowska. Pierwszą nagrodę za "kacapoły" (pyzy) otrzymały majdańskie gospodynie. Panie przygotowały również nalewkę z czeremchy, która zachwyciła jury swoim smakiem i barwą. Dyplom i główną nagrodę w imieniu koła odebrała Elżbieta Wolan.
Równie dobrze zaprezentowało się KGW z Woli Rusinowskiej. Tamtejsze gospodynie otrzymały wyróżnienie za studzieninę (galareta wieprzowa). Zaprezentowały one również tradycyjne wypieki.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.