Technologia opracowana przez MBA S.A. i Navitel Sp.z.o.o. pozwala na rozpad zawartych w zwykłej wodzie mikropęcherzyków i wytwarzanie nanopęcherzyków, które zmieniają jej właściwości. Dodatkowo w technologii tej zastosowano jeszcze ozon czyli gaz składający się z 3 atomów tlenu. Ozon jest gazem niestabilnym i w normalnych warunkach przekształca się w tlen i wolny atom w czasie 5-20 minut. Zamknięcie ozonu w nanopęcherzykach sprawia, że pozostaje on w niezmiennej formule przez co najmniej 3 miesiące.
REKLAMA
- W naszej technologii Aquasmart NPO3 do dostarczenia ozonu stosujemy tak zwane wyładowania koronowe. W procesie tworzenia nanopęcherzyków w wodzie wytworzony ozon zostaje zamknięty w nanopęcherzykach, nie uwalnia się do atmosfery i możemy nad nim panować – wyjaśnił Wojciech Mordec, prezes spółki Navitel.
Zamiast ozonu do nanopęcherzyków można wprowadzić inny gaz na przykład czysty tlen. Wodę tą można stosować też tylko z nanopęcherzykami.
To wszystko pozwala też na jej szerokie zastosowanie. Może być stosowany w medycynie zarówno w leczeniu jak i zapobieganiu zespołu metabolicznego np. miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia, kosmetologii, w uprawie warzyw i owoców zwiększając odporność na choroby i przyśpieszając ich wzrost, w hodowli drobiu i ryb, jak również w oczyszczalniach ścieków. Wodę z ozonem można stosować na basenach do zabijania bakterii i wirusów, dezynfekcji sprzętu medycznego czy sal operacyjnych.
- Woda w postaci nanopęcherzyków z ozonem pozwala na osiągnięcie ponad 99,99 skuteczności mikrobiologocznej. Nie pozostawia żadnych zanieczyszczeń, jest całkowicie bezpieczna i przyjazna dla środowiska – zaznaczył Jean Philippe Francisci prezes spółki MBA.
Firmy MBA S.A. i Navitel Sp.z.o.o od kilkunastu lat funkcjonują w Inkubatorze Nowych Technologii In-Tech 1, zarządzanym przez Agencję Rozwoju Regionalnego „MARR” S.A. w Mielcu. Pracę nad wodą z nanapęcherzykami i ozonem prowadziły od 2 lat.
- Taki produkt wytwarzamy jako jedyni w Polsce i Europie. Na świecie podobny produkt wytwarzają tylko Japończycy – podkreślił prezes spółki MBA S.A.
Aktualnie produkt ten jest na etapie końcowej certyfikacji.
Szerzej o innowacyjnym produkcie dwóch firm z Mielca oraz pierwszych jego zastosowaniach można będzie przeczytać w najbliższym, papierowym wydaniu tygodnika Korso, który ukaże się w kioskach i sklepach spożywczych w dniu 16 czerwca 2020 r.