reklama
reklama

Gospodynie z KGW polecają na święta. Jak krok po kroku zrobić piernik herbaciany?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: K. Ząbczyk/KGW

Gospodynie z KGW polecają na święta. Jak krok po kroku zrobić piernik herbaciany? - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Dolnej dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami. | foto K. Ząbczyk/KGW

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIAromatyczny, miękki i idealny na święta - piernik herbaciany to propozycja od Koła Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Dolnej. Tradycyjny przepis, który zachwyci całą rodzinę, a jego przygotowanie jest prostsze, niż myślisz!
reklama

Zbliżające się święta to czas, kiedy kuchnia wypełnia się zapachem przypraw korzennych i pieczonych ciast. Koło Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Dolnej przygotowało przepis na piernik herbaciany - idealny wypiek, który łączy tradycję z niebanalnym smakiem.

Dzięki użyciu naparu z herbaty piernik zyskuje wyjątkowy aromat i delikatną konsystencję. To doskonały wybór dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni nutkę regionalnej tradycji. Przygotowanie tego wypieku jest szybkie i bezproblemowe. Nie zapomnij spróbować wersji z powidłami śliwkowymi.
Tak wygląda piernik po upieczeniu. Fot. KGW Kolbuszowa Dolna.

reklama

Składniki

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka naparu zimnej mocnej herbaty
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 2 budynie śmietankowe
  • kieliszek rumu
 

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka
 

Ponadto:

  • wiórki kokosowe
 

Przygotowanie

Ciasto:

reklama

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawaj miód, olej i napar z herbaty, cały czas mieszając.
  3. W osobnej misce połącz mąkę z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną, a następnie delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
  4. Ciasto podziel na trzy części. Piecz każdy blat w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
 

Masa:

  1. W garnku zagotuj mleko, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i budynie śmietankowe.
  2. Intensywnie mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj żółtko i kieliszek rumu, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
 

Składanie piernika:

  1. Każdy blat ciasta możesz dodatkowo posmarować powidłami śliwkowymi przed nałożeniem masy budyniowej, aby nadać wypiekowi jeszcze bardziej wyrazisty smak.
  2. Rozprowadź masę na plackach i połącz je w całość.
 

reklama

Polewa:

  1. Rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem na gładką polewę.
  2. Polej nią wierzch piernika i posyp całość wiórkami kokosowymi.
 

Więcej świątecznych przepisów od Koła Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Dolnej znajdziesz w środowym wydaniu tygodnika Korso Kolbuszowskie, 4 grudnia. Nie przegap okazji, by poznać inspiracje na inne tradycyjne i nowoczesne smakołyki na świąteczny stół!

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama