reklama

GIS. Pieczywo kupowane luzem a koronawirus

Opublikowano:
Autor:

GIS. Pieczywo kupowane luzem a koronawirus  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIGłówny Inspektorat Sanitarny odnosi się do obaw niektórych klientów, związanych z zakupem niepakowanego pieczywa.

W czasie pandemii nie tylko papier toaletowy znika nagminnie ze sklepowych półek. Towarem niemal luksusowym stały się drożdże. Powód? Wiele osób zdecydowało się na wypiek domowy. Jedni robią to po to, aby niepotrzebnie nie chodzić do sklepu. Inni obawiają się, że niezapakowane pieczywo, nieraz dotykane w sklepie przez kilka osób, może być źródłem zakażenia koronawirusem. 

W tej sprawie GIS wydał oświadczenie. 

- Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową - czytamy. 

Jednocześnie GIS przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

- W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C - wyjaśniają przedstawiciele inspektoratu.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE