reklama

GIS ostrzega: jajka z salmonellą. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę, która wykazała obecność bakterii salmonelli w jednej z partii popularnych jajek. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega i wyjaśnia, jak sprawdzić, czy posiadamy wadliwy produkt.
reklama

W komunikacie GIS czytamy, że na powierzchni skorupek jaj stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Szczególne zagrożenie dotyczy użycia produktu bez wcześniejszej obróbki termicznej. Zaleca się jednak całkowitą rezygnację z ich spożywania, aby uniknąć ryzyka zachorowania na salmonellozę.

Jak sprawdzić, czy kupiliśmy jajka z bakterią? Aby to zweryfikować, należy porównać informacje zawarte na pudełku. Jeśli są dokładnie takie, jak opisane poniżej, możemy mieć pewność, że ostrzeżenie dotyczy zakupionego przez nas produktu. Oto szczegóły:

  • Produkt: Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
  • Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
  • Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
  • Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

 

Jakie działania zostały podjęte?

O wykrytej nieprawidłowości został poinformowany Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, który odpowiada za nadzorowanie producenta wadliwych jaj. Natychmiast po ujawnieniu bakterii rozpoczęto proces wycofywania produktu z obrotu.

Producent, INVEST MICHEL SP.J., na etapie wewnątrzzakładowym, nie stwierdziła nieprawidłowości podczas badań higienicznych i laboratoryjnych, dlatego trwa postępowanie wyjaśniające okoliczności powstałej sytuacji. Poinformowano również fermę, z której jaja pochodziły.

Producent apeluje o zwrot

Producent prosi wszystkich konsumentów, którzy nabyli kwestionowane jajka o kontakt pod nr tel. 606 990 211. Klienci mogą liczyć na zwrot równowartości zakupu lub jego wymianę na pełnowartościowy. Warunkiem jest dostarczenie jajek w oryginalnym opakowaniu, które umożliwi identyfikację partii produktu.

Jednocześnie firma ostrzega, że w wyniku bezpośredniego kontaktu, bakterie mogą przenosić się na inne powierzchnie.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama