reklama

Dzisiaj tłusty czwartek. Mamy niezawodne przepisy na pączki i oponki od pań z Kół Gospodyń Wiejskich

Opublikowano:
Autor:

Dzisiaj tłusty czwartek. Mamy niezawodne przepisy na pączki i oponki od pań z Kół Gospodyń Wiejskich - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCITradycyjne z konfiturą, ziemniakami czy z serem? Polewane lukrem czy posypywane cukrem pudrem? Które tłustoczwartkowe pączki i oponki lubicie najbardziej?

Swoimi sprawdzonymi przepisami dzielą się z nami panie z czterech kół gospodyń wiejskich działających w naszym powiecie. Wypróbujcie.

 

KGW "Dworzanki" z Huty Komorowskiej polecają: pączki

Składniki:

1 kg mąki, 4 łyżki cukru kryształu, 5 całych jajek, 10 dag drożdży, 2 szklanki mleka, 0,5 margaryny (palmy), 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki spirytusu oraz1,5 litra oleju lub 1,5 kg smalcu

Wykonanie:

W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, dodać do nich 1 łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, tak aby powstał zaczyn. Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać. Jajka roztrzepać w drugiej misce. Kiedy zaczyn podrośnie, dodać do niego ciepłe mleko i pozostałe składniki.

Z połączonych ze sobą składników ręką wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie ono odchodzić od palców. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki lub do chłodnego pomieszczenia.

Po godzinie wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Do środka włożyć konfiturę. Zlepić i odczekać aż troszkę podrosną. Smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju.

 

 

KGW Majdan Królewski poleca: oponki bez sera

Składniki:

1 kg + 1 szklanka mąki, 4-5 jaj roztrzepanych widelcem, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 10 dag drożdży rozrobionych z odrobiną cukru oraz 1,5 szklanki wcześniej ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

Wykonanie:

Zagnieść wszystkie składniki w misce. Ciasto trzymać przez trzy godziny w ciepłym pomieszczeniu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciąć z niego szklanką (kubkiem) kółka, a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem. Smażyć na złoty kolor. Usmażone posypać cukrem pudrem.

 

Więcej przepisów w aktualnym wydaniu Korso

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE