Swoimi sprawdzonymi przepisami dzielą się z nami panie z czterech kół gospodyń wiejskich działających w naszym powiecie. Wypróbujcie.
KGW "Dworzanki" z Huty Komorowskiej polecają: pączki
Składniki:1 kg mąki, 4 łyżki cukru kryształu, 5 całych jajek, 10 dag drożdży, 2 szklanki mleka, 0,5 margaryny (palmy), 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki spirytusu oraz1,5 litra oleju lub 1,5 kg smalcu
Wykonanie:
W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, dodać do nich 1 łyżkę mąki i 2 łyżki mleka, tak aby powstał zaczyn. Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać. Jajka roztrzepać w drugiej misce. Kiedy zaczyn podrośnie, dodać do niego ciepłe mleko i pozostałe składniki.
Z połączonych ze sobą składników ręką wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie ono odchodzić od palców. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki lub do chłodnego pomieszczenia.
Po godzinie wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Do środka włożyć konfiturę. Zlepić i odczekać aż troszkę podrosną. Smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju.
KGW Majdan Królewski poleca: oponki bez sera
Składniki:1 kg + 1 szklanka mąki, 4-5 jaj roztrzepanych widelcem, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 10 dag drożdży rozrobionych z odrobiną cukru oraz 1,5 szklanki wcześniej ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
Wykonanie:
Zagnieść wszystkie składniki w misce. Ciasto trzymać przez trzy godziny w ciepłym pomieszczeniu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciąć z niego szklanką (kubkiem) kółka, a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem. Smażyć na złoty kolor. Usmażone posypać cukrem pudrem.
Więcej przepisów w aktualnym wydaniu Korso