Dawniej liczba potraw na stole wigilijnym musiała być nieparzysta. Przygotowywano 7, 9 lub 11 dań i wierzono, że przyniesie to szczęście domownikom. Na 12 dań wigilijnych pozwalali sobie wyłącznie najzamożniejsi. Liczba 12 była więc symbolem bogactwa i dostatku. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, liczba 12 symbolizuje 12 apostołów, a według wierzeń ludowych nawiązuje do 12 miesięcy w roku.
Wigilia LISTA POTRAW 2019: Co na stole wigilijnym
- barszcz czerwony z uszkami (biały żur, grzybowa, rybna)
- karp (smażony, w galarecie)
- ryba po grecku
- śledzie (marynowane, w oleju, smażone pod pierzynką jarzynową)
- kapusta z grzybami (z grochem)
- pierogi z kapustą (z kapustą i grzybami)
- łazanki (z kapustą i grzybami)
- kasza (z suszonymi grzybami)
- paszteciki (z grzybami)
- sałatka jarzynowa (posiekane drobno jarzyny z zupy, ogórki kiszone, jabłka, jaja)
- kluski z makiem, cukrem, miodem i cynamonem (na wschodzie kraju kutia z ziaren pszenicy, maku, miodu i bakalii)
- kompot z suszonych owoców, najlepiej polskich śliwek lub gruszek (z cynamonem i goździkami).