Reklama

Reklama

Lanolina farmaceutyczna - właściwości i zastosowanie. Gdzie kupić dobrej jakości lanolinę?

Opublikowano: śr, 25 lip 2018 09:00
Autor:

Lanolina farmaceutyczna - właściwości i zastosowanie. Gdzie kupić dobrej jakości lanolinę? - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

PROMOWANE Czysta lanolina bezwodna jakości farmaceutycznej jest fantastycznym nawilżaczem i nośnikiem substancji leczniczych do stosowania bezpośrednio na skórę. Sprawdź skąd się bierze, w jaki sposób działa na skórę i gdzie się ją stosuje.

Jak powstaje lanolina?

Lanolina to naturalny tłuszcz owczy pozyskiwany podczas procesu oczyszczania wełny - naturalny produkt uboczny podlegający dalszej obróbce. Farmaceutyczna lanolina ma bardzo surowe wymagania dotyczące koloru, zapachu i czystości. Lanolina czysta, bezwodna ma postać gęstej masy barwy ciemnożółtej lub żółtobrunatnej o słabym zapachu, nieco alkoholowym. Wysokiej jakości lanolina produkowana jest z wielostopniowej rafinacji tłuszczu z wełny i może być stosowana w wielu branżach.

Lanolina - wiele korzyści dla skóry

Charakterystyczną cechą lanoliny jest to, że nie rozpuszcza się w wodzie, ale może wchłonąć prawie podwójną ilość wody, nie tracąc mazistej konsystencji. Lanolina działa na skórę nawilżająco, a jednocześnie zapobiega suchym, szorstkim, swędzącym, łuszczącym się podrażnieniom skóry. Sucha skóra jest spowodowana brakiem wody w górnej warstwie skóry. Lanolina tworzy oleistą warstwę na wierzchu skóry, przez co pomaga utrzymać więcej wody, pozostawia skórę gładszą, bardziej miękką i elastyczną. Jednocześnie istotną cechą lanoliny jest bardzo dobre wchłanianie, dzięki czemu jest świetnym nośnikiem innych substancji czynnych - oddziałuje nawet na głębokie pokłady skóry właściwej.

Zastosowanie farmaceutyczne lanoliny

Lanolinę wykorzystuje się między innymi do produkcji wyrobów farmaceutycznych, takich jak maści i inne formuły do smarowania. Stosuje się je miejscowo, np. w walce z drobnymi ranami i otarciami, odparzeniami, popękanym czy wysuszonym naskórkiem i innymi podrażnieniami skóry. Z uwagi na to, że lanolina jest łatwo wchłanialna przez naszą skórę, wykorzystywana jest też jako nośnik, aby ułatwić absorpcję substancji leczniczych zawartych w produkcie, np. w preparatach farmaceutycznych, zawierających tlenek cynku.

Gdzie dostać lanolinę?

Produkcją i dystrybucją lanoliny jako bazowego składnika wyrobów farmaceutycznych zajmują się różne koncerny, np. http://oqema.pl/produkty/branza-kosmetyczna/surowce-dla-przemyslu-farmaceutycznego/ - surowiec wykorzystywany w różnych środkach farmaceutycznych i kosmetycznych. Warto wiedzieć, że lanolinę można też kupić w różnych formach na własny użytek. Powszechnie dostępna jest czysta lanolina zamknięta w słoiczku, która w połączeniu z innymi składnikami może służyć jako baza do produkcji domowej roboty maści czy kremów do kondycjonowania skóry, włosów i paznokci. Ponadto, dostępne są gotowe produkty, które można nakładać na bardzo suchą, szorstką lub popękaną skórę. Bardzo popularna jest na przykład maść z lanoliną na bolące brodawki piersiowe w okresie ciąży i karmienia.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.