Wymagania rośliny
Roślina wymaga stanowiska ciepłego, dobrze nasłonecznionego. Nie może być narażona na wiatry, ale jest odporna na mrozy do temperatury -30 stopni Celsjusza. Wymaga gleb żyznych, zasobnych w substancję organiczną. Nie znosi suszy, lepiej czuje się w miejscach o wyższym lustrze wody.
Znaczenie w medycynie
Roślina znana jest od tysięcy lat w medycynie chińskiej, początkowo leczono nią problemy z pęcherzem moczowym oraz impotencję. Owoce sprawdzały się też w przypadku zakażeń dróg pokarmowych i w biegunce. Roślina w swoim składzie ma witaminy (głównie A oraz C). Nietypowymi składnikami jest schizandryna oraz schizandrol. Substancje te zaliczane są do adaptogenów, czyli związków, które zwiększają odporność organizmu oraz polepszają jego zdolności przystosowawcze. Cytryniec chiński dodatkowo zawiera kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy. Ze względu na obecność adapotogenów roślina polecana jest osobom zmagającym się ze zmęczeniem, osłabieniem odporności, brakiem koncentracji oraz z bezsennością. Schizandrol likwiduje stany zapalne, działa oczyszczająco, mobilizuje nerki oraz wątrobę do pracy. Witamina C zwiększa odporność organizmu w przypadku przeziębienia, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia wygląd cery. Witamina A poprawia wzrok, działa pozytywnie na cerę. Substancje czynne oraz witaminy odznaczają się silnym działaniem przeciwutleniającym. Zawarte w cytryńcu chińskim ligniny pobudzają syntezę glutationu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Wymiatanie wolnych rodników ma znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dodatkowym atutem rośliny jest ochrona wątroby przed działaniem toksyn. Substancje, które zawarte są w owocach o pięciu smakach mają zdolność obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu. W Chinach z powodzeniem stosowane są przy chorobie wieńcowej.
Preparaty i przeciwwskazania
Na rynku dostępne są preparaty w formie kapsułek lub kropli. W sklepach możemy spotkać też dżemy, soki lub inne przetwory z owoców. Z liści oraz z kory można sporządzać napary, najwięcej substancji czynnych znajdziemy jednak w dojrzałych owocach. Cytryniec chiński nie jest zalecany kobietom w ciąży oraz mamom karmiącym. Ostrożność muszą zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Regularne spożywanie preparatów z cytryńca jest stosunkowo bezpieczne i nie wiąże się z wystąpieniem skutków ubocznych.