Do przygotowania deseru leśny mech będziemy potrzebować następujące składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 65 g mąki pszennej
- 70 g oleju
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 owoc granatu lub garść swoich mrożonych malin/borówek
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtko, mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszamy.
Szpinak blendujemy na mus, wlewamy olej i mieszamy. Całość wlewamy do naszej masy, mieszamy do połączenia składników. Otrzymaną masę przelewamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt skubiemy i rozdrabniamy za pomocą dłoni. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.
Deserki układamy w szklaneczkach lub pucharkach, na spód wykładamy biszkopt szpinakowy, następnie ubitą śmietanę i znów biszkopt szpinakowy. Wierzch dekorujemy granatem. Deserki będą równie apetyczne, jeśli udekorujemy je borówką amerykańską.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.