reklama
reklama

Uczniowie z Weryni dzielą się swoimi przepisami kulinarnymi

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Uczniowie z Weryni dzielą się swoimi przepisami kulinarnymi - Zdjęcie główne

Uczniowie z Weryni dzielą się swoimi przepisami kulinarnymi. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIAUczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni po raz kolejny dzielą się z naszym Czytelnikami przepisami kulinarnymi.
reklama

Kotlety z ciecierzycy

Składniki (8 porcji):

  • ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (265 g)
  • cebula - 1 sztuka 
  • pieczarki (100 g)
  • marchewka 1 szt
  • cukinia - 1/2 sztuki 
  • jajko (2 szt.)
  • mąka pszenna  - 1 łyżka 
  • olej rzepakowy 
  • sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek
Wykonanie: 

Przepis na kotlety z ciecierzycy to szybki i podręczny sposób na jarski obiad lub kolację.

Ciecierzycę odsączyć i rozgnieść tłuczkiem, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce

Cebulę pieczarki i ząbek czosnku pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.

Posiekać garść natki pietruszki. Do ciecierzycy dodać marchew, cukinię, podsmażone warzywa, jaja i natkę pietruszki, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczkę papryki oraz mąkę. Wymieszać delikatnie masę warzywną i łyżką formować kotleciki, przekładając od razu na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Kotleciki najlepiej smakują na ciepło. Polecamy do nich surówkę z pora i jabłką z dodatkiem żurawiny.

reklama

Potrawę - kotlety z ciecierzycy wykonała Wiktoria Streb, uczennica klasy III tz z ZSAE w Weryni.

Racuchy z jabłkami i śliwką

Składniki: 

  • 260 g mąki pszennej uniwersalnej - 1,5 szklanki
  • 230 ml mleka - niecała szklanka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru drobnego - do 30 g
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 8 małych śliwek węgierek 
  • 2 jabłka
  • cukier puder, cynamon
Wykonanie: 

Jajko oraz mleko muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W wykonaniu racuchów najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne. W jednej, większej misce umieść wszystkie składniki na ciasto. Wszystkie składniki mieszaj i rozcieraj spodem łyżki tak długo, aż połączą się w jednolite, dość rzadkie jak na racuchy ciasto, które zwiąże się jeszcze i zgęstnieje podczas wyrastania.

reklama

Ciasto odstaw na ok. 20 min., by wyrosło. W tym czasie umyj i oczyść owoce, pokrój w grubszą kostkę, wymieszaj z ciastem (jeżeli jest zbyt rzadkie, dosyp mąki) Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron, podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Z podanej ilości składników wychodzi 12 grubszych racuszków. Można podawać  z tradycyjną surówką z marchewki, ale zamiast jabłka może być gruszka lub mandarynka.

Racuchy wykonali Jessica Pyra i Oskar Kaczor - uczniowie kl. 3 tz.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama