Kotlety z ciecierzycy
Składniki (8 porcji):
- ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (265 g)
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki (100 g)
- marchewka 1 szt
- cukinia - 1/2 sztuki
- jajko (2 szt.)
- mąka pszenna - 1 łyżka
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek
Przepis na kotlety z ciecierzycy to szybki i podręczny sposób na jarski obiad lub kolację.
Ciecierzycę odsączyć i rozgnieść tłuczkiem, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce
Cebulę pieczarki i ząbek czosnku pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Posiekać garść natki pietruszki. Do ciecierzycy dodać marchew, cukinię, podsmażone warzywa, jaja i natkę pietruszki, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczkę papryki oraz mąkę. Wymieszać delikatnie masę warzywną i łyżką formować kotleciki, przekładając od razu na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Kotleciki najlepiej smakują na ciepło. Polecamy do nich surówkę z pora i jabłką z dodatkiem żurawiny.
Potrawę - kotlety z ciecierzycy wykonała Wiktoria Streb, uczennica klasy III tz z ZSAE w Weryni.
Racuchy z jabłkami i śliwką
Składniki:
- 260 g mąki pszennej uniwersalnej - 1,5 szklanki
- 230 ml mleka - niecała szklanka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru drobnego - do 30 g
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 8 małych śliwek węgierek
- 2 jabłka
- cukier puder, cynamon
Jajko oraz mleko muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. W wykonaniu racuchów najważniejsze jest to, by składniki nie były zimne. W jednej, większej misce umieść wszystkie składniki na ciasto. Wszystkie składniki mieszaj i rozcieraj spodem łyżki tak długo, aż połączą się w jednolite, dość rzadkie jak na racuchy ciasto, które zwiąże się jeszcze i zgęstnieje podczas wyrastania.
Ciasto odstaw na ok. 20 min., by wyrosło. W tym czasie umyj i oczyść owoce, pokrój w grubszą kostkę, wymieszaj z ciastem (jeżeli jest zbyt rzadkie, dosyp mąki) Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron, podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Z podanej ilości składników wychodzi 12 grubszych racuszków. Można podawać z tradycyjną surówką z marchewki, ale zamiast jabłka może być gruszka lub mandarynka.
Racuchy wykonali Jessica Pyra i Oskar Kaczor - uczniowie kl. 3 tz.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.