Reklama

Uczennice z zespołu szkół w Weryni polecają sprawdzone przepisy na marchewkowe babeczki i czekoladowe ciasto

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Uczennice z zespołu szkół w Weryni polecają sprawdzone przepisy na marchewkowe babeczki i czekoladowe ciasto - Zdjęcie główne

Uczennice z Weryni polecają swoje przepisy. | foto ZSA-E Werynia

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

KULINARIA Przepisy polecają uczennice z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. Natalia Maciąg z I klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Magdalena Karkut, uczennica II klasy branżowej szkoły I stopnia o profilu kucharz.

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
 

Lukier:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.

W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami.

Masę nałożyć do papilotek, umieszczonych w formie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.

Ciasteczka wyjąć z piekarnika i jak trochę przestygną dekorować lukrem.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lekko gorzkiej 50%)
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 2 jajka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 10 g masła
Przygotowanie:

W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.

W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach  lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Przelać je do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka.

Polewa: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy