Babeczki marchewkowo-pomarańczowe
Składniki:
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jaja lub 4 mniejsze
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
Lukier:
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami.
Masę nałożyć do papilotek, umieszczonych w formie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika i jak trochę przestygną dekorować lukrem.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 80 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lekko gorzkiej 50%)
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 2 jajka
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady gorzkiej
- 10 g masła
W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Przelać je do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka.
Polewa: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.