Reklama

Świąteczne przepisy polecają gospodynie z KGW Raniżów

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: KGW Raniżów

Świąteczne przepisy polecają gospodynie z KGW Raniżów - Zdjęcie główne

KGW Raniżów: Na święta Bożego Narodzenia czekamy chyba wszyscy i mali i duzi, choć z różnych powodów. Dorośli liczą na chwilę odpoczynku od pracy, zajęć domowych, rachunków i codziennego urwania głowy. Ckliwie wspominają święta z czasów dzieciństwa. Dzieci zaś oczekują z niecierpliwością na prezenty, które znajdą się pod choinką, na śnieg spadający w wigilię oraz rozmowę ze zwierzętami. Święta mają w sobie też coś magicznego. Atmosfera, na którą składają się dekoracje, kolędy i pastorałki, zapachy dobiegające z kuchni, sprawia, że wszyscy jesteśmy bardziej życzliwi. Nasze Koło Gospodyń również żyje przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. Rozmawiamy o tym, jakie dania podać na wigilijny stół i wymieniamy się sprawdzonymi przepisami. Spotykamy się, aby wspólnie robić stroiki i ozdoby świąteczne do naszych domów, a także razem z naszymi dziećmi pieczemy pierniczki. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia Koło Gospodyń Wiejskich w Raniżowie składa wszystkim czytelnikom Korso zdrowych i spokojnych świąt i szczęśliwego Nowego Roku. | foto KGW Raniżów

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

KULINARIA Na święta Bożego Narodzenia czekamy chyba wszyscy i mali i duzi, choć z różnych powodów. Dorośli liczą na chwilę odpoczynku od pracy, zajęć domowych, rachunków i codziennego urwania głowy. Ckliwie wspominają święta z czasów dzieciństwa. Dzieci zaś oczekują z niecierpliwością na prezenty, które znajdą się pod choinką, na śnieg spadający w wigilię oraz rozmowę ze zwierzętami. Święta mają w sobie też coś magicznego. Atmosfera, na którą składają się dekoracje, kolędy i pastorałki, zapachy dobiegające z kuchni, sprawia, że wszyscy jesteśmy bardziej życzliwi.

Ciasto murzynek

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 330 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

Przygotowanie 

W rondelku rozpuszczamy masło, ewentualnie może też być margaryna. Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, a także wodę i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!), ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do przestygnięcia.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przestudzoną masę z rondelka. Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wlewamy do foremki keksówki (moja keksówka jest o długości 36 cm, jednak możecie użyć np. mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia. Wierzch oblewamy polewą czekoladową

Kapuśniaki 

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe: 
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka, 1 jajko
  • 50 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru, szczypta soli
farsz:

  • 30-40 dag kapusty kiszonej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 grzybek suszony
  • sól, pieprz, kucharek, czosnek granulowany, majeranek
  • dodatkowo: 1 łyżka smalcu, 1 jajo do smarowania
Przygotowanie:

Kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy ciepłe mleko, cukier, 2 łyżki mąki, mieszamy. Czekamy chwilę, by ruszyły. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do drożdży razem z żółtkami, jajkiem, solą i mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy, by podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto rośnie, robimy farsz.

Kapustę kiszoną dobrze odciskamy z soku (u mnie były dwie dobre garście), gdy za kwaśna możemy przepłukać wodą. Gotujemy, by trochę zmiękła z suszonym grzybkiem około 15 minut.

Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu, dodajemy posiekane pieczarki i dusimy, aż będą miękkie pieczarki.

Do obgotowanej, chłodnej, odciśniętej i drobno posiekanej kapusty dodajemy cebulę z pieczarkami (grzybka z kapusty bardzo drobno siekamy i też dodajemy). Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do smaku.

Nasze ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta wykładamy nasz farsz (około 1/3), zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników (u mnie były to 3 paski).

Nożem możemy zrobić lekkie nacięcia ozdobne i dzielimy na mniejsze kawałki.

Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

Paluszki z kminkiem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 margaryna
  • 1,5 dkg drożdży
  • trochę soli
  • trochę kminku
  • 10 dkg żółtego sera
  • jajko do posmarowania
Ciasto: 

Na stolnicę dajemy mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, drożdże, odrobinę soli i trochę kminku, miesimy ciasto.

Rozwałkowujemy ciasto, radełkiem wycinamy paluszki. Smarujemy jajkiem, posypujemy solą i startym żółtym serem. Na koniec paluszki posypujemy kminkiem. Układamy na formie o pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Piernik drożdżowy

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szkl. drobnego cukru (lub troszkę mniej, jeśli nie lubicie słodkich ciast)
  • 3/4 szkl. płynnego miodu
  • 1 szkl. oleju
  • 7 jajek
  • 50 g drożdży
Dodatkowo:

350 g powideł śliwkowych

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy dwoma łyżkami cukru. Rozcieramy razem aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawiamy.

Do misy miksera wbijamy jajka oraz dodajemy resztę cukru. Miksujemy do czasu, aż masa wyraźnie zbieleje i zwiększy swą objętość.

Do masy jajecznej dodajemy drożdże, olej oraz miód (jeśli mamy miód o stałej konsystencji, należy wpierw go lekko podgrzać, a następnie odstawić do przestudzenia). Miksujemy do połączenia. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.

Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, zabezpieczamy go przed spaleniem papierem do pieczenia.

Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty. Po wystudzeniu przekładamy powidłem śliwkowym.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto schładzamy.

Sernik

Ciasto kruche:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny kostkowej np. Palmy lub 100 g masła roślinnego
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy
Masa serowa:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 6 żółtek
  • 9 białek
  • 120 ml oleju roślinnego – nie więcej niż ½ szklanki
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie olejku śmietankowego
Ciasto kruche:

Białka oddzielić od żółtek (białka pozostawić do masy serowej).

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wstawić do lodówki na czas przygotowania

masy serowej.

Masa serowa:

Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę.

Do dużego naczynia przełożyć ser, dodać 6 żółtek i ucierać na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać porcjami olej, 2 budynie, olejek śmietankowy i mleko cały czas mieszając.

Na koniec stopniowo dodawać ubite białka z cukrem stale mieszając łyżką w jednym kierunku.

Wykończenie:

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.

Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą bądź wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozłożyć na niej ciasto. Następnie przelać masę serową (jest dość rzadka). Sernik wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 – 50 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zarumieniony.

Śledzie pod pierzynką 

Składniki:

  • śledź w oleju 8 szt.
  • kukurydza konserwowa (puszka)
  • ziemniaki 4 szt.
  • marchew 4 szt.
  • jajka 5 szt.
  • majonez 2 łyżki
  • cebula 1szt.
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • śmietana 6 łyżek
  • keczup 1 łyżka
Przygotowanie:

Marchewkę i ziemniaki umyć, ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe, pokroić w kosteczkę, ułożyć do miski na sam spód. Na to posypać cebulką pokrojoną w kostkę. Następnie wysypać kukurydzę (odsączyć z zalewy), na to ugotowane ziemniaki starte na tarce na dużych oczkach.

Śmietanę połączyć z majonezem i keczupem, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki smarujemy sosem dość grubo. Jeśli nam go zostanie, można posmarować następną warstwę, czyli marchewkę ugotowaną startą na dużych oczkach. Marchewkę solimy i doprawiamy pieprzem. Na to trzemy jajko ugotowane na twardo na grubych oczkach. Doprawiamy i posypujemy zieloną pietruszką.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy