KULINARIAJaką sałatkę zaproponować gościom, którzy zaglądną do nas na Sylwestra? Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni mają kilka propozycji. Swoimi przepisami dzielą się z Czytelnikami Korso.
Już w sobotę (31 grudnia) będziemy żegnać mijający 2022 rok. Wiele osób wybierze się tego dnia na bal. Tych w powiecie kolbuszowskim nie brakuje. Lokale kuszą swoim menu i obiecują świetną zabawę.
Wiele osób zostanie jednak w domach, gdzie Sylwestra spędzi wraz ze swoimi bliskimi już znajomymi. Jakie przekąski polecają uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni na sylwestrowy wieczór? Do wyboru mamy kilka sałatek i nietypowe roladki.
reklama
reklama
1 z 7
00
Udostępnij
2 z 7
00
Udostępnij
Sałatka z porów
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 pory
słoik selera w zalewie
30 dag sera żółtego w kawałku
puszka kukurydzy
majonez
sól, pieprz
ulubione przyprawy
Wykonanie: Mięso umyć, zalać wodą, przyprawić i gotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w kostkę. Pory umyć, drobno pokroić, delikatnie posolić, sparzyć, odcedzić wodę i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce, odlać zalewę z selera i kukurydzy. Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez i doprawić.
3 z 7
00
Udostępnij
Lekko winna sałatka
Składniki:
20 dkg sera żółtego
5 dkg szynki lub polędwicy sopockiej
kilka ogórków kiszonych
5 jajek
1 czerwona cebula
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki) i ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4 z 7
00
Udostępnij
Sałatka z dipem czosnkowo-koperkowym
Składniki:
1 brokuł
przyprawa kebab gyros Prymat
600 g filetów z kurczaka
1/2 sera typu feta półtłusty
puszka kukurydzy
Wykonanie:
Brokuła umyć, różyczki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Mięso umyć, pokroić w kostkę, dusić do miękkości, przyprawić przyprawą kebab-gyros i ostudzić, ser pokroić w kostkę.
5 z 7
00
Udostępnij
Składniki na dip czosnkowo-koperkowy
Składniki:
jogurt grecki
3 łyżki majonezu
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
cukier do smaku
koperek umyty i posiekany
Wykonanie:
Sałatkę układamy na głębszym półmisku: na spód dajemy mięso i na przemian dip, różyczki brokuła, mięso, kukurydzę, na wierzch ser feta i dip.
6 z 7
00
Udostępnij
Roladki z chleba tostowego z dipem koperkowym
Składniki:
chleb tostowy (zwykły lub razowy)
200 g szynki konserwowej
150 g sera żółtego
100 g boczku
300 g ogórków kiszonych
200 g jogurtu greckiego
50 g majonezu
pęczek koperku
2 ząbki czosnku, sól, pieprz
oliwki, świeży ogórek i papryka do dekoracji
Wykonanie:
Odciąć skórki z chleba tostowego i każdą kromkę spłaszczyć wałkiem na cienkie kromki. Następnie dodać ser żółty, szynkę i ogórki pokrojone w słupki. Zwinąć w roladkę i dodać wokół boczek. Następnie przekuwamy wykałaczką. Piec w piekarniku lub w piecu w temperaturze 180 C przez max 15 minut. Udekorować świeżymi warzywami, podawać na gorąco z dipem.
7 z 7
00
Udostępnij
Sałatka z mango i awokado
Składniki:
1 szt. dojrzałego mango
2 szt. dojrzałego awokado
100 g fety
opakowanie mix-u sałat z rukolą
50 g posiekanych orzechów włoskich
kilka ząbków posiekanego czosnku 6-8
2 gałązki kolendry
limonka
oliwa,
sos Tabasco
sól, pieprz
Wykonanie:
Fetę pokroić w kostkę, mango i awokado umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z połowy limonki. Mix sałat rozłożyć na 2 półmiskach, posypać fetą, orzechami. Z pozostałego soku z limonki, kilku kropel Tabasco, soli, czosnku pieprzu i posiekanej kolendry zrobić sos i polać nim składniki na półmisku.
Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.