Jak to mówią, dla chcącego nic trudnego, potrawy wykonane bez najmniejszej pechowej wpadki. Jeśli chcecie wiedzieć, jak smakują, spróbujcie je wykonać, naprawdę nie są trudne, za to smakowite i nietuzinkowe. Przygotowali je uczniowie ZSA-E w Weryni.
Ptysie z serem
Składniki dla 4 osób
- 50 ml wody
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 50 g startego Emmentala lub innego sera o wyraźnym smaku
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- łagodne chili w proszku
Nadzienie:
- 1 cebula
- 200 g wędzonej szynki
- 150 g kapusty włoskiej lub pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczka szczypioru
- 25 g masła
- sól, pieprz świeżo zmielony, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wodę, mleko, sól i masło wrzucić do rondelka i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać przesianą mąkę, wstawić na skręcony na minimum palnik i mieszać do momentu uzyskania jednorodnego ciasta. Zdjąć z ognia, wystudzić. Dodać po jednym jajku, mieszać i stopniowo dodawać kolejne. Na koniec wsypać starty ser oraz szczyptę chili w proszku. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub dekoratora/strzykawki wyciskać małe ptysie. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ° C. Składniki farszu umyć, rozdrobnić i podsmażyć, zaczynając od cebuli, na końcu wsypać szczypior, doprawić. Lekko wystudzone ptysie przekrawać na pół i nadziewać farszem. Podawać schłodzone lub na ciepło.
Babeczki z musem z fety
Składniki:
- 400 g mąki
- 250 g margaryny palmy
- 2 żółtka
- ew. 2-4 łyżki lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 op. sera fety
- 6 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- 15 czarnych oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- mały ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej /zielonej papryki do dekoracji
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki i wylepić nimi malutkie foremki do babeczek. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 200 C. Ser i czosnek rozetrzeć widelcem, dodać pokrojone w paseczki odsączone pomidory.
Przygotowaną pastą nadziej gotowe kruche babeczki. Przyozdobić pokrojonymi w paseczki papryka, plasterkami czarnych oliwek oraz listkami bazylii. Podawać na zimno.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.