reklama

Napar z liści czarnej porzeczki i syrop z kwiatów dzikiej róży. Przepisy uczniów z Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Napar z liści czarnej porzeczki i syrop z kwiatów dzikiej róży. Przepisy uczniów z Weryni - Zdjęcie główne

Uczniowie wzięli udział w kolejnym projekcie. Polecają oni syropy i domowe kiszone ogórki, które wspomagają odporność oraz pozytywnie działają na organizm człowieka. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni z technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jeszcze przed rozpoczęciem wakacji, poćwiczyli w praktyce. Uczyli się, jak wykonać przetwory.
reklama

Przetwory pojawiły się w postaci kiszonych ogórków, syropów z ziół – np. mięty, z dzikich surowców pozyskanych z krzewów – np. z kwiatów czarnego bzu i dzikiej róży. Nie mogło zabraknąć także lemoniady różanej oraz naparu z liści czarnej porzeczki. 

 

Ważne dla organizmu


- Są to naturalne produkty o szerokim spektrum zdrowotnych właściwości, które wpływają budująco na organizm człowieka. Spożywane w syropie stanowią źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy - podkreślają uczniowie z Weryni

Korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania tych naturalnych produktów jest wiele. Przede wszystkim kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy takie jak kwercetyna i rutyna, które posiadają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kwercetyna jest również znana ze swojej zdolności do wzmacniania układu immunologicznego i redukowania objawów alergii. Spożywanie syropu z kwiatów czarnego bzu może pomóc wzmocnić odporność organizmu, zwłaszcza w okresach wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje.

- Płatki dzikiej róży są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego - wyliczają uczniowie. Spożywanie syropu z płatków dzikiej róży może wspomagać walkę z infekcjami, wzmacniać organizm i przyspieszać procesy gojenia się ran. Dodatkowo witamina C jest również korzystna dla skóry, bo wzmacnia jej elastyczność i powoduje produkcję kolagenu.

Kiszonki jak antybiotyk


    Ogórki kiszone są doskonałym źródłem probiotyków, które są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego. Probiotyki pomagają w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na lepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych. - Spożywanie ogórków kiszonych, jak i powstałego płynu może wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, wzmacniając układ odpornościowy i poprawiając ogólny stan zdrowia - podkreśla młodzież. 

    Uczniowie dodają, że liście czarnej porzeczki są źródłem polifenoli, takich jak antocyjany, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Napar z tych liści może wspomagać układ odpornościowy, działać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także być korzystny dla układu sercowo-naczyniowego.

    Także mięta ma działanie kojące na układ trawienny i może pomagać w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak niestrawność i wzdęcia. Może również działać odświeżająco na oddech.

Syrop z kwiatów czarnego bzu, płatków dzikiej róży i ogórków kiszonych jest cennym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia układu immunologicznego, walki z infekcjami, poprawy trawienia. - Nasze przetwory powstawały w trakcie kilku zajęć praktycznych - mówią uczniowie ZSA-E w Weryni. 

 

 

Domowe kiszone ogórki
Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 małe główki czosnku
  • duży pęczek kopru z baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liście - 10 cm
  • 2 litry wrzątku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
można też dać: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni

Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, aż sól się w niej rozpuści. Do słoików na zimę polecam sól kamienną.

Gorącą wodą z solą lub zimną wypełnij wszystkie słoiki. Lekko wstrząśnij słoikiem, by woda spenetrowała wszystkie bąbelki powietrza wewnątrz słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki w całości. Wychodzi 500 ml zalewy na każdy słoik o pojemności 1000 ml.

Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie przenieś je do spiżarki lub piwniczki. Ogórki ukiszą się po około dwóch tygodniach, a maksymalnie po 20 dniach.

 

Syrop z kwiatów dzikiej róży
Składniki:

  • 2 szklanki płatków dzikiej róży
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 litra wody
  • 1 cytryna
Sposób przygotowania:

Płatki róży oczyszczamy strumieniem zimnej wody i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy sok z 1 cytryny. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy syrop przecedzamy przez sito z małym oczkiem lub przez gazę, żeby jak najdokładniej przefiltrować.

Porady

Możemy przelać do słoiczków i pasteryzować lub trzymać przez krótki czas w lodówce. Jeżeli chcemy jeszcze większą kondensację syropu, możemy użyć połowy wody. Do czego używam syrop? Jako polewę do lodów, jako dodatek do herbaty, można łączyć z wodą, cytrusami i robić pyszną lemoniadę.

 

Napar z liści czarnej porzeczki

  • 5 liści czarnej porzeczki
  • 200 ml wrzącej wody
Kilka świeżych listków lub łyżkę suszonych zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pije się 2 razy dziennie przy infekcjach dróg moczowych, bólach reumatycznych, dolegliwościach żylnych i tętniczych.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama