Składniki:
- 8 podudzi kurczaka, pałek
- 2 woreczki ryżu
Składniki marynaty:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szklanka ryżu basmati lub innego
- ulubione świeże warzywa lub
- 1 opakowanie 450 g mieszanki warzyw mrożonych, np. sałatka meksykańska
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Kurczaka posypać wymieszanymi przyprawami i lekko je wetrzeć. Odłożyć je do lodówki na przynajmniej godzinę w zakrytym pojemniku. Można zamarynować je poprzedniego dnia wieczorem.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wsypać suchy ryż, na ryż świeże lub mrożone warzywa. Na wierzchu ułożyć pałki kurczaka, posmarować je odrobiną oleju. Całość zalać bulionem, wlewać go tak, żeby nie spłukać przypraw z mięsa.
Jeżeli pałki kurczaka są duże, to najpierw je obsmażyć na odrobinie tłuszczu (szybciej się upieką).
Naczynie żaroodporne (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 60 minut lub dłużej. W tym czasie co jakiś czas smarować mięso z wierzchu pędzlem maczanym w wodzie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.