reklama

Krem z porów i ziemniaków oraz zupa z marchwi na ostro. Jesienne przepisy uczniów z ZSA-E w Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Krem z porów i ziemniaków oraz zupa z marchwi na ostro. Jesienne przepisy uczniów z ZSA-E w Weryni - Zdjęcie główne

Potrawy wykonali uczniowie z 3. klasy szkoły branżowej w zawodzie kucharz. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Uczniowie z Weryni na chłodniejsze popołudnia i wieczory proponują rozgrzewające zupy. Wypróbuj koniecznie przepis młodych kucharzy.
reklama

- Zupa krem z porów i marchewki, to stare polskie dania. Nasi kreatywni kucharze zmienili trochę ich skład, by zimną jesienią ciało rozgrzać przede wszystkim od środka - mówi Monika Serafin, nauczyciel z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni i dodaje: - Spróbujcie sami, a na pewno pozytywnie się zaskoczycie. 

 

Tradycyjne pierwsze danie obiadowe może być proste, a  zarazem oryginalne. Ponadto wykorzystujemy wszystko, co nam matka ziemia daje w jesiennych plonach. Wypróbuj przepisy uczniów z ZSA-E w Weryni. 

 

Krem z porów i ziemniaków


Składniki na 5 porcji:

  • 400 g. porów
  • 150 g.  ziemniaków
  • 100 g. selera naciowego (2 łodygi)
  • 50 g. masła
  • 1 l rosołu drobiowego 1 kostka
  • 250 g. mleka
  • 50 g. zieleniny
  • 150 g. marynowanej czerwonej papryki
 

Sposób przyrządzania:

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Pory pokroić w plasterki. Łodygi selera obrać z włókien, posiekać. W garnku rozgrzać masło włożyć pory i zeszklić. Dodać ziemniaki i seler. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Cały czas mieszając, smażyć jeszcze 3 min. Warzywa zalać gorącym rosołem. Gotować zupę na wolnym ogniu  30-40 min. Nieco ją przestudzić i zmiksować na krem. Wlać mleko, wymieszać, ponownie zagotować. Doprawić do smaku. Wlać na talerze. Posypać posiekaną zieleniną i ozdobić cienkimi paseczkami papryki.

 

Zupa z marchwi na ostro


Składniki na 5 porcji:

  • 500 g marchwi
  • 2 kostki bulionu
  • 1 l wody
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanka słodkiej śmietanki  30%
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki i mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
 

Sposób przyrządzania:

Zagotować wodę, wrzucić kostki rosołowe. Posiekaną cebulę podsmażyć w rondlu na 2 łyżkach masła. Dodać do cebuli startą na tarce z grubymi oczkami marchew, chwilę smażyć, zalać śmietaną i dusić, aż będzie miękka. Wlać do bulionu (1 szklankę wcześniej odlać ), gotować na małym ogniu. Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją odlanym bulionem, wlać do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem, chwilę gotować. Zdjąć garnek z ognia, dodać tarty chrzan, wbić żółtko, dokładnie wymieszać (nie gotować). Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.

 

Grzanki: 

  • 1 czerstwa bułka, 2 łyżeczki masła.
  • Bułkę pokroić w kromki, lekko posmarować masłem, skroić w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Grzanki ułożyć blasze, zrumienić w gorącym piekarniku. Podawać ciepłe.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama