- Zupa krem z porów i marchewki, to stare polskie dania. Nasi kreatywni kucharze zmienili trochę ich skład, by zimną jesienią ciało rozgrzać przede wszystkim od środka - mówi Monika Serafin, nauczyciel z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni i dodaje: - Spróbujcie sami, a na pewno pozytywnie się zaskoczycie.
Krem z porów i ziemniaków
Składniki na 5 porcji:
- 400 g. porów
- 150 g. ziemniaków
- 100 g. selera naciowego (2 łodygi)
- 50 g. masła
- 1 l rosołu drobiowego 1 kostka
- 250 g. mleka
- 50 g. zieleniny
- 150 g. marynowanej czerwonej papryki
Sposób przyrządzania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Pory pokroić w plasterki. Łodygi selera obrać z włókien, posiekać. W garnku rozgrzać masło włożyć pory i zeszklić. Dodać ziemniaki i seler. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Cały czas mieszając, smażyć jeszcze 3 min. Warzywa zalać gorącym rosołem. Gotować zupę na wolnym ogniu 30-40 min. Nieco ją przestudzić i zmiksować na krem. Wlać mleko, wymieszać, ponownie zagotować. Doprawić do smaku. Wlać na talerze. Posypać posiekaną zieleniną i ozdobić cienkimi paseczkami papryki.
Zupa z marchwi na ostro
Składniki na 5 porcji:
- 500 g marchwi
- 2 kostki bulionu
- 1 l wody
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanka słodkiej śmietanki 30%
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżki i mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę, wrzucić kostki rosołowe. Posiekaną cebulę podsmażyć w rondlu na 2 łyżkach masła. Dodać do cebuli startą na tarce z grubymi oczkami marchew, chwilę smażyć, zalać śmietaną i dusić, aż będzie miękka. Wlać do bulionu (1 szklankę wcześniej odlać ), gotować na małym ogniu. Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją odlanym bulionem, wlać do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem, chwilę gotować. Zdjąć garnek z ognia, dodać tarty chrzan, wbić żółtko, dokładnie wymieszać (nie gotować). Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.
Grzanki:
- 1 czerstwa bułka, 2 łyżeczki masła.
- Bułkę pokroić w kromki, lekko posmarować masłem, skroić w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Grzanki ułożyć blasze, zrumienić w gorącym piekarniku. Podawać ciepłe.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.