reklama

Kotleciki na patyczkach według przepisu Kacpra z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Kotleciki na patyczkach według przepisu Kacpra z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni - Zdjęcie główne

Kacper ze szkoły w Weryni prezentuje naszym Czytelnikom swój pomysł na przygotowanie mięsa mielonego. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA W tym tygodniu kulinarny przepis nadesłał Kacper Marek z III klasy o profilu kucharz z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni. Co pysznego możemy z nim przygotować?
reklama

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • 1 łyżka musztardy
  • majonez
  • jogurt naturalny gęsty
  • keczup
  • 1 cebula
  • olej
  • ½ pęczka natki
  • sól, pieprz
 

Przygotowanie:

Cebule obrać, poszatkować bardzo drobno. Opłukać i osuszyć świeżą natkę. Oderwać listki z gałązki i drobno je posiekać. Mięso przełożyć do miski. Dodać całe jajko, poszatkowaną cebulę, 2-3 łyżki bułki tartej oraz musztardę. Wsypać połowę posiekanej natki (resztę odłożyć do dekoracji). Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanych składników wyrobić gładką masę. Uformować 12 płaskich kotletów. 

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Partiami smażyć kotleciki, po 3-4 minuty z każdej strony. Przygotować sosy do kotlecików, w jednej misce połączyć 3 łyżki naturalnego gęstego jogurtu z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszać 2 łyżki majonezu razem z 2 łyżkami keczupu. 

W razie potrzeby doprawić powstały sos solą oraz pierzem do smaku. Przygotować 12 krótkich patyczków. Ponabijać na nie kotleciki i posypać natką pietruszki. Podać razem z przygotowanymi sosami. Smacznego!

Sos musztardowy:

Do majonezu dodać jogurt naturalny i musztardę miodową. Pokroić zieloną część dymki i papryczkę chili (bez pestek). Dodać 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy. Wcisnąć
sok z 1/2 cytryny, dodać sól i pieprz do smaku. Pomieszać i zostawić w lodówce do połączenia składników.


Sos czosnkowy:


Do miseczki wlewamy jogurt (naturalny lub grecki) i nakładamy majonez. Wyciskamy (lub bardzo drobno siekamy) dwa duże ząbki czosnku, dodajemy odrobinę pieprzu i zioła do smaku. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby smaki się połączyły.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama