Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 jajo
- bułka tarta
- 1 łyżka musztardy
- majonez
- jogurt naturalny gęsty
- keczup
- 1 cebula
- olej
- ½ pęczka natki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule obrać, poszatkować bardzo drobno. Opłukać i osuszyć świeżą natkę. Oderwać listki z gałązki i drobno je posiekać. Mięso przełożyć do miski. Dodać całe jajko, poszatkowaną cebulę, 2-3 łyżki bułki tartej oraz musztardę. Wsypać połowę posiekanej natki (resztę odłożyć do dekoracji). Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanych składników wyrobić gładką masę. Uformować 12 płaskich kotletów.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Partiami smażyć kotleciki, po 3-4 minuty z każdej strony. Przygotować sosy do kotlecików, w jednej misce połączyć 3 łyżki naturalnego gęstego jogurtu z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszać 2 łyżki majonezu razem z 2 łyżkami keczupu.
W razie potrzeby doprawić powstały sos solą oraz pierzem do smaku. Przygotować 12 krótkich patyczków. Ponabijać na nie kotleciki i posypać natką pietruszki. Podać razem z przygotowanymi sosami. Smacznego!
Sos musztardowy:
Do majonezu dodać jogurt naturalny i musztardę miodową. Pokroić zieloną część dymki i papryczkę chili (bez pestek). Dodać 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy. Wcisnąć
sok z 1/2 cytryny, dodać sól i pieprz do smaku. Pomieszać i zostawić w lodówce do połączenia składników.
Sos czosnkowy:
Do miseczki wlewamy jogurt (naturalny lub grecki) i nakładamy majonez. Wyciskamy (lub bardzo drobno siekamy) dwa duże ząbki czosnku, dodajemy odrobinę pieprzu i zioła do smaku. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby smaki się połączyły.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.