reklama
reklama

Klasyczne ciastka pieguski. Przepis uczniów ZSA-E w Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Klasyczne ciastka pieguski. Przepis uczniów ZSA-E w Weryni - Zdjęcie główne

Swoje wypieki prezentuje jeden z uczniów z Zespołu Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIAPropozycja przepisu na słodkie ciasteczka jest warta przetestowania. Już za pół godziny słodkości będą czekać na łasuchów.
reklama

Kolejny kulinarny przepis przysyłają uczniowie z ZSA-E w Weryni. 

Składniki:

  •     380 g mąki pszennej tortowej - niecałe 2,5 szklanki
  •     200 g masła - klasyczna kostka
  •     2 jajka
  •     100 g cukru pudru - około pół szklanki
  •     100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady np. w dropsach
  •     100 g orzechów laskowych prażonych - dwie małe garście
  •     1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  •     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •     spora szczypta soli


 

reklama

Wykonanie:

W misce umieścić mąkę, masło, które polecam pokroić na mniejsze kawałki; dwa średnie lub większe jajka; 100 gramów cukru pudru; małą saszetkę cukru wanilinowego proszek do pieczenia oraz  sól. 

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego, lub na stolnicy. Wyrabianie ciasta, by zrobiło się jednolite może trochę potrwać. Dodaj posiekaną czekoladę i grubo rozdrobnione orzechy. Ciasto zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki Po schłodzeniu ciasto stanie się idealnie plastyczne. Następnie odrywaj kawałki ciasta wielkości sporego orzecha włoskiego (waga do około 50 gramów). Formuj w miarę zgrabną kulę i spłaszczaj do średnicy około 5,5 cm. Ciastka układaj na papierze, zachowując między nimi odległość około 2 cm.

reklama

Formę z pieguskami wstaw do bardzo dobrze nagrzanego piekarnika - 220 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Po około 5 minutach temperaturę zredukuj do 200 stopni i piecz ciastka dalej przez 10-12 minut. Ciasteczka pieguski można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. W ten sposób upieczesz wszystkie, ok. 20 szt. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama