Składniki:
- 380 g mąki pszennej tortowej - niecałe 2,5 szklanki
- 200 g masła - klasyczna kostka
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru - około pół szklanki
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady np. w dropsach
- 100 g orzechów laskowych prażonych - dwie małe garście
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
Wykonanie:
W misce umieścić mąkę, masło, które polecam pokroić na mniejsze kawałki; dwa średnie lub większe jajka; 100 gramów cukru pudru; małą saszetkę cukru wanilinowego proszek do pieczenia oraz sól.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego, lub na stolnicy. Wyrabianie ciasta, by zrobiło się jednolite może trochę potrwać. Dodaj posiekaną czekoladę i grubo rozdrobnione orzechy. Ciasto zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki Po schłodzeniu ciasto stanie się idealnie plastyczne. Następnie odrywaj kawałki ciasta wielkości sporego orzecha włoskiego (waga do około 50 gramów). Formuj w miarę zgrabną kulę i spłaszczaj do średnicy około 5,5 cm. Ciastka układaj na papierze, zachowując między nimi odległość około 2 cm.
Formę z pieguskami wstaw do bardzo dobrze nagrzanego piekarnika - 220 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Po około 5 minutach temperaturę zredukuj do 200 stopni i piecz ciastka dalej przez 10-12 minut. Ciasteczka pieguski można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. W ten sposób upieczesz wszystkie, ok. 20 szt.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.