Reklama

Kinga Stępień ze szkoły w Weryni poleca przepis na rogaliki

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Kinga Stępień ze szkoły w Weryni poleca przepis na rogaliki  - Zdjęcie główne

Kinga Stępień z III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni poleca swój sprawdzony przepis. | foto ZSA-E Werynia

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

KULINARIA Składniki do tego ciasta każdy znajdzie w swojej kuchni. Zapach pieczonych rogalików jest nie do opisania. Smak zachwyci każdego. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
  • szczypta soli
Nadzienie:

  • marmolada lub gęste powidła
Dodatkowo:

  • 1 jajko, cukier drobny do wypieków.
Sposób przygotowania:

Śmietanę (lub jogurt) przełożyć do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto podzielić na cztery równe części.

Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.

Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.

Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20-25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy