Reklama

KGW Prymule z Mechowca polecają na święta sprawdzone przepisy

Opublikowano: pt, 24 gru 2021 06:02
Autor: | Zdjęcie: Archiwum Korso

KGW Prymule z Mechowca polecają na święta sprawdzone przepisy - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich "Prymule" z Mechowca poleca sprawdzone świąteczne przepisy, życząc wesołych świąt. | foto Archiwum Korso

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

KULINARIA Nie masz pomysłu co upiec na święta? Jaką sałatkę zrobić? Koło Gospodyń Wiejskich Prymule przychodzą z pomocą i podpowiadają sprawdzone przepisy.

Sernik nowojorski 

Składniki na spód: 

  • 200 g ciasteczek owsianych 
  • 100 g roztopionego masła 
Masa serowa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg twarogu 
  • 250 g drobnego cukru 
  • 4 duże jajka 
  • 200 ml śmietanki 30 proc. 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny 
  • ziarenka wanilii 
Na wierzch: 

  • 250 g mascarpone 
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc. 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Wykonanie:

Do tortownicy o średnicy 24 cm kładziemy na spód papier do pieczenia. Ciasteczka miksujemy i łączymy z roztopionym, ostudzonym masłem. Wysypujemy na dno blaszki i wyrównujemy. Wstawiamy na około 20 min. do lodówki. 

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie i miksujemy nie więcej niż 3 min. na średnich obrotach. 

Tortownicę owijamy dokładnie do spodu i po bokach folią aluminiową. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Wylewamy całość na schłodzony ciasteczkowy spód. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Zagotowujemy w czajniku wodę i wlewamy wrzątek do szerokiej blaszki z piekarnika na ok 2-3 cm. W blaszce ustawiamy naszą tortownicę (pamiętajcie, aby tortownica była dobrze zabezpieczona z zewnątrz folią aluminiową). 

Wstawiamy całość na najniższą półkę w piekarniku i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto smarujemy przygotowaną z mascarpone, cukru i śmietanki masą (wszystkie składniki mieszkamy ręcznie chwilkę w misie np. za pomocą widelca, do powstania gładkiej masy). Wierzch dekorujemy dowolnie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Rogaliki krucho-drożdżowe 

Składniki: 

  • 1 kg mąki 
  • 2 kostki margaryny 
  • 10 dkg drożdży 
  • 1 proszek do pieczenia 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka letniego mleka 
  • 5 łyczek kwaśnej śmietany 
  • 5 łuczek cukru kryształu 
  • 1 łyżeczka soli 
Wykonanie: 

Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Zamieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę z margaryną, solą i proszkiem do pieczenia posiekać na stolnicy.

Dodać jajka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. W krótkim czasie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Upiec rogaliki w 180 stopniach przez 20/30 minut. 

Prosta sałatka pieczarkowa 

Składniki: 

  • 300 g pieczarek 
  • 4 jajka 
  • 4 ogórki 
  • pół puszki groszku konserwowego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól, pieprz 
Wykonanie: 

Pieczarki gotujemy przez około 10 minut. Po wystudzeniu kroimy wszystkie składniki w kostkę, mieszamy i doprawiamy do smaku. 

Sałatka śledziowa 

Składniki: 

  • 500 gram śledzi moczonych w wodzie. 
  • 6 ogórków konserwowych 
  • 3 jajka na twardo 
  • 4 ugotowane ziemniaki 
  • pęczek szczypiorku 
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka musztardy 
Wykonanie: 

Śledzie po namoczeniu kroimy w kostkę z innymi składnikami i mieszkamy. Doprawiamy do smaku i dekorujemy. 

Piernik Agusi 

Składniki: 

  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 jajka 1 szklanka oleju 
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 duża łyżka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka sody 
  • 1 duża łyżka cynamonu 
  • 1 duża łyżka przyprawy do piernika 
Wykonanie: 

Wszystkie składniki ciasta dobrze mieszamy lub miksujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu można przełożyć ulubionym powidłem lub masą. 

Makowiec drożdżowy 

Składniki: 

  • 50 dag mąki 
  • 25 dag margaryny 
  • 12 dag cukru pudru 
  • 2 jajka i 3 żółtka 
  • 5 dag drożdży 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • cukier waniliowy 
  • szczypta soli 
Mak: 

  • 30 dag maku sparzyć i zmielić 2 razy
  • 20 dag cukru 
  • 3 żółtka (pianę ubić z białek i dodać do maku) 
  • 5 dag margaryny 
  • olejek waniliowy 
  • 1/2 proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • Wyrobić mak 
Wykonanie: 

Margarynę siekamy nożem z mąką i cukrem. Drożdże mieszkamy ze śmietaną, jajkami i wanilią. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Wyrobiony mak i ciasto przekładamy - ciasto, mak, ciasto, mak. Zostawiamy na 12 godzin. Później pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.