Sernik nowojorski
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g roztopionego masła
- 1 kg twarogu
- 250 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- ziarenka wanilii
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
Do tortownicy o średnicy 24 cm kładziemy na spód papier do pieczenia. Ciasteczka miksujemy i łączymy z roztopionym, ostudzonym masłem. Wysypujemy na dno blaszki i wyrównujemy. Wstawiamy na około 20 min. do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie i miksujemy nie więcej niż 3 min. na średnich obrotach.
Tortownicę owijamy dokładnie do spodu i po bokach folią aluminiową. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Wylewamy całość na schłodzony ciasteczkowy spód.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Zagotowujemy w czajniku wodę i wlewamy wrzątek do szerokiej blaszki z piekarnika na ok 2-3 cm. W blaszce ustawiamy naszą tortownicę (pamiętajcie, aby tortownica była dobrze zabezpieczona z zewnątrz folią aluminiową).
Wstawiamy całość na najniższą półkę w piekarniku i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy sernik w środku do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto smarujemy przygotowaną z mascarpone, cukru i śmietanki masą (wszystkie składniki mieszkamy ręcznie chwilkę w misie np. za pomocą widelca, do powstania gładkiej masy). Wierzch dekorujemy dowolnie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny
- 10 dkg drożdży
- 1 proszek do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka letniego mleka
- 5 łyczek kwaśnej śmietany
- 5 łuczek cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Zamieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę z margaryną, solą i proszkiem do pieczenia posiekać na stolnicy.
Dodać jajka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. W krótkim czasie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Upiec rogaliki w 180 stopniach przez 20/30 minut.
Prosta sałatka pieczarkowa
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 4 jajka
- 4 ogórki
- pół puszki groszku konserwowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Pieczarki gotujemy przez około 10 minut. Po wystudzeniu kroimy wszystkie składniki w kostkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sałatka śledziowa
Składniki:
- 500 gram śledzi moczonych w wodzie.
- 6 ogórków konserwowych
- 3 jajka na twardo
- 4 ugotowane ziemniaki
- pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
Śledzie po namoczeniu kroimy w kostkę z innymi składnikami i mieszkamy. Doprawiamy do smaku i dekorujemy.
Piernik Agusi
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka 1 szklanka oleju
- 4 łyżki miodu
- 1 duża łyżka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka sody
- 1 duża łyżka cynamonu
- 1 duża łyżka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki ciasta dobrze mieszamy lub miksujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu można przełożyć ulubionym powidłem lub masą.
Makowiec drożdżowy
Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 12 dag cukru pudru
- 2 jajka i 3 żółtka
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 30 dag maku sparzyć i zmielić 2 razy
- 20 dag cukru
- 3 żółtka (pianę ubić z białek i dodać do maku)
- 5 dag margaryny
- olejek waniliowy
- 1/2 proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki bułki tartej
- Wyrobić mak
Margarynę siekamy nożem z mąką i cukrem. Drożdże mieszkamy ze śmietaną, jajkami i wanilią. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Wyrobiony mak i ciasto przekładamy - ciasto, mak, ciasto, mak. Zostawiamy na 12 godzin. Później pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.