reklama
reklama

Gołąbki bez zawijania według przepisów uczniów z Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Gołąbki bez zawijania według przepisów uczniów z Weryni - Zdjęcie główne

Szybki przepis na a la gołąbki. Sprawdź, jak je przygotować. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIAW ostatnim czasie od uczniów z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni dostaliśmy przepisy na słodkie przekąski. Teraz pora na zmianę smaku.
reklama

Uczniowie technikum żywienia w Weryni proponują ekonomiczne kotlety o smaku zbliżonym do tradycyjnych gołąbków, jednak o szybszym i prostszym sposobie przygotowania.

 

reklama

Składniki:

  • kapusta biała - 300 g
  • mięso mielone - 100 g
  • cebula - 50 g
  • jajko - 1/2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 10 g
  • bułka tarta - 40 g
  • olej - 60 ml
  • natka pietruszki - 1/4 pęczka
  • sól, kurkuma, kminek, bazylia
Przygotowanie:

Oczyszczoną kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzić, odcisnąć i drobno pokroić.

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na części oleju, a po ostudzeniu połączyć z mięsem, kapustą, wybitym jajkiem oraz mąką ziemniaczaną. Całość doprawić do smaku przy użyciu soli, kurkumy, kminku i bazylii.

Z przygotowanej masy uformować 6 owalnych kotletów, a następnie panierować je w bułce tartej.

Kotlety usmażyć na złoto na reszcie oleju.

reklama

Sos pomidorowy

Składniki:

  • pomidory - 300 g
  • bazylia - 15 g
  • wywar - 200 ml
  • cebulka - 30 g
  • masło - 20 g
  • sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:

Drobno pokroić cebulkę i podsmażyć ją na maśle.

Dodać obrane ze skórki pomidory i dusić, podlewając wywarem.

Miękkie warzywa zmiksować z kilkoma listkami świeżej bazylii, a następnie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Kotlety podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama