Uczniowie technikum żywienia w Weryni proponują ekonomiczne kotlety o smaku zbliżonym do tradycyjnych gołąbków, jednak o szybszym i prostszym sposobie przygotowania.
Składniki:
- kapusta biała - 300 g
- mięso mielone - 100 g
- cebula - 50 g
- jajko - 1/2 sztuki
- mąka ziemniaczana - 10 g
- bułka tarta - 40 g
- olej - 60 ml
- natka pietruszki - 1/4 pęczka
- sól, kurkuma, kminek, bazylia
Oczyszczoną kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzić, odcisnąć i drobno pokroić.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na części oleju, a po ostudzeniu połączyć z mięsem, kapustą, wybitym jajkiem oraz mąką ziemniaczaną. Całość doprawić do smaku przy użyciu soli, kurkumy, kminku i bazylii.
Z przygotowanej masy uformować 6 owalnych kotletów, a następnie panierować je w bułce tartej.
Kotlety usmażyć na złoto na reszcie oleju.
Sos pomidorowy
Składniki:
- pomidory - 300 g
- bazylia - 15 g
- wywar - 200 ml
- cebulka - 30 g
- masło - 20 g
- sól, cukier, pieprz
Drobno pokroić cebulkę i podsmażyć ją na maśle.
Dodać obrane ze skórki pomidory i dusić, podlewając wywarem.
Miękkie warzywa zmiksować z kilkoma listkami świeżej bazylii, a następnie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Kotlety podawać na ciepło, polane sosem pomidorowym.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.