Reklama

Cynamonki Jakuba Barana ze szkoły w Weryni. Sprawdź przepis

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor: | Zdjęcie: ZSAE w Weryni

Cynamonki Jakuba Barana ze szkoły w Weryni. Sprawdź przepis - Zdjęcie główne

Kuba poleca sprawdzony przepis na cynamonki. | foto ZSAE w Weryni

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

KULINARIA Jakub Baran, z III klasy branżowej szkoły pierwszego stopnia o profilu kucharz z Zespołu Szkół Agrotechniczo-Ekonomicznych w Weryni, podsyła sprawdzony przepis na pyszną, słodką przekąskę.

Składniki na cynamonki każdy znajdzie w swojej kuchni. Wykonanie nie zajmie dużo czasu, a zapach cynamonu długo unosi się w domu. 

Składniki na rozczyn:

  • 35 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek lekko ciepłego mleka
 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka 125 ml
  • 3 żółtka jajek dużych lub średnich
  • 80 g masła roztopionego
  • 6 łyżek cukru
 

Składniki na farsz:

  • 30 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 4 płaskie łyżki cukru
 

Wykonanie:

W kubeczku rozkrusz drożdże, wlej lekko ciepłe mleko, dwie łyżki mąki i dwie łyżki cukru. Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięty rozczyn wymieszaj z trzema szklankami mąki, trzema żółtkami, szczyptą soli, cukrem. Następnie wlej roztopione masło i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.

Pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na wydłużony placek o wymiarach około 20 cm x 30 cm. Całą powierzchnię placka wysmaruj miękkim masłem, kolejno rozsyp cukier i cynamon. Następnie zwiń jak roladę i ostrym nożem wycinaj placki o szerokości 1 cm. Układaj na papierze do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośnięte bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 175 stopni z opcją góra dół na złoty kolor. Gotowe bułeczki podawaj z lukrem cytrynowym. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy