Składniki na cynamonki każdy znajdzie w swojej kuchni. Wykonanie nie zajmie dużo czasu, a zapach cynamonu długo unosi się w domu.
Składniki na rozczyn:
- 35 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suszonych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek lekko ciepłego mleka
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki lekko ciepłego mleka 125 ml
- 3 żółtka jajek dużych lub średnich
- 80 g masła roztopionego
- 6 łyżek cukru
Składniki na farsz:
- 30 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 4 płaskie łyżki cukru
Wykonanie:
W kubeczku rozkrusz drożdże, wlej lekko ciepłe mleko, dwie łyżki mąki i dwie łyżki cukru. Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięty rozczyn wymieszaj z trzema szklankami mąki, trzema żółtkami, szczyptą soli, cukrem. Następnie wlej roztopione masło i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.
Pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na wydłużony placek o wymiarach około 20 cm x 30 cm. Całą powierzchnię placka wysmaruj miękkim masłem, kolejno rozsyp cukier i cynamon. Następnie zwiń jak roladę i ostrym nożem wycinaj placki o szerokości 1 cm. Układaj na papierze do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 175 stopni z opcją góra dół na złoty kolor. Gotowe bułeczki podawaj z lukrem cytrynowym.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.