Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 0,5 szklanki mleka (podgrzanego)
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła (roztopionego)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- marmolada/budyń/ser biały
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i żółtko.
Do ciepłego (ale nie gorącego mleka) wkruszyć drożdże i dodać cukier, wymieszać.
Wlać do miski i dodać roztopione masło (też nie może być gorące), wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ręcznie.
Później przygotować nadzienie, wyrośnięte ciasto podsypać mąką i formować i piec w 180⁰C ok.15-20 minut.
Ośmiorniczka
Zrobić ok.8 cm kulkę z ciasta zrobić w niej małe wgłębienie dookoła (powstanie jakby bałwanek). Dolną część rozwałkować i naciąć tak, żeby powstało 8 pasków. Te paski zawijać w stronę górnej części, powstaną macki, w górnej części zrobić oczy, przykleić małą kulkę i zrobić w niej otwór, to będzie buzia. Można też górną część naciąć, włożyć marmoladę, skleić i resztę czynności zrobić tak, jak są podane.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.