reklama

Agnieszka i Wiktoria ze szkoły w Weryni polecają wariacje drożdżowe

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E w Weryni

Agnieszka i Wiktoria ze szkoły w Weryni polecają wariacje drożdżowe - Zdjęcie główne

Takie pyszności serwują uczennice, Agnieszka i Wiktoria, z ZSA-E w Weryni. | foto ZSA-E w Weryni

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Dzisiaj dla Czytelników Korso przepis na wariacje z ciasta drożdżowego. Polecają uczennice Agnieszka Dziewic i Wiktoria Cholewa z III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
reklama

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka (podgrzanego)
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • marmolada/budyń/ser biały

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, sól i żółtko.

Do ciepłego (ale nie gorącego mleka) wkruszyć drożdże i dodać cukier, wymieszać.

Wlać do miski i dodać roztopione masło (też nie może być gorące), wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ręcznie.

Później przygotować nadzienie, wyrośnięte ciasto podsypać mąką i formować i piec w 180⁰C ok.15-20 minut.

Ośmiorniczka

Zrobić ok.8 cm kulkę z ciasta zrobić w niej małe wgłębienie dookoła (powstanie jakby bałwanek). Dolną część rozwałkować i naciąć tak, żeby powstało 8 pasków. Te paski zawijać w stronę górnej części, powstaną macki, w górnej części zrobić oczy, przykleić małą kulkę i zrobić w niej otwór, to będzie buzia. Można też górną część naciąć, włożyć marmoladę, skleić i resztę czynności zrobić tak, jak są podane.

Gwiazda

Ciasto rozwałkować i wyciąć trzy koła równej wielkości i grubości. Pierwsze koło posmarować marmoladą, położyć drugie koło, też posmarować i położyć trzecie koło. Doklejamy lekko brzegi, nacinamy tak, żeby powstało 12 jakby trójkątów (ale nie docinając do końca środka). W trójkątach naciąć środki (jak na faworki) i przełożyć przez nie ciasto, i gwiazda gotowa.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama