Zapraszamy do galerii zdjęć, gdzie znajdziecie Państwo zdjęcia nadesłane przez naszych Czytelników. Serdecznie zapraszamy do przesyłania zdjęć z grzybobrania na adres kolbuszowa@korso.pl
Pogoda nie rozpieszcza, ale nie przeszkadza to grzybiarzom, którzy ochoczo ruszyli w las.
Okazuje się, że ich wyprawy do lasu przyniosły oczekiwany efekt. Wracają z koszami pełnymi grzybów. Niektóre z nich to prawdziwe okazy.
Kiedy nie jesteś pewny, czy zebrane grzyby są jadane, można zgłosić się z nimi do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kolbuszowej w celu weryfikacji.
Jak się przygotować do grzybobrania? Stacja sanitarno-epidemiologiczna zaleca:
- odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz, zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy, w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu
- nożyk do oczyszczania grzybów, zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża
- środek odstraszający owady, stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.
Następnie pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania:
- zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów)
- zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek
- jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż
- w przypadku grzybów blaszkowych
- nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna)
- zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia
- nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu
- jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący, czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
…oraz o kilku zasadach ich spożycia:
- jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci, osób starszych oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego
- nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach
- nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
- pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
- jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.
- Grzyby są produktem, który nie nadaje się do przechowywania w stanie świeżym, ponieważ szybko się psują, a proces ten zaczyna się zaraz po zbiorze. Nieprawidłowe oraz zbyt długie przechowywanie grzybów prowadzi do wytwarzania przez drobnoustroje związków szkodliwych dla zdrowia. Zmiany jakościowe związków zawartych w grzybach są niewielkie, gdy są one przechowywane w temperaturze od 5℃ do 7℃ dni lub w 18℃ przez 2 dni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.