reklama
reklama

Wysyp grzybów w lasach w powiecie kolbuszowskim. Wspaniałe zbiory naszych Czytelników [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

GALERIAGrzyby rosną jak po deszczu. Wspaniałe okazy zbierają mieszkańcy powiatu kolbuszowskiego. Zobacz tylko te zdjęcia!
reklama

Zapraszamy do galerii zdjęć, gdzie znajdziecie Państwo zdjęcia nadesłane przez naszych Czytelników. Serdecznie zapraszamy do przesyłania zdjęć z grzybobrania na adres kolbuszowa@korso.pl

Pogoda nie rozpieszcza, ale nie przeszkadza to grzybiarzom, którzy ochoczo ruszyli w las. 

Okazuje się, że ich wyprawy do lasu przyniosły oczekiwany efekt. Wracają z koszami pełnymi grzybów. Niektóre z nich to prawdziwe okazy.

Kiedy nie jesteś pewny, czy zebrane grzyby są jadane, można zgłosić się z nimi do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kolbuszowej w celu weryfikacji. 


Jak się przygotować do grzybobrania? Stacja sanitarno-epidemiologiczna zaleca:

  • odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz, zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij
  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy, w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu
  • nożyk do oczyszczania grzybów, zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża
  • środek odstraszający owady, stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.


Następnie pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  • zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów)
  • zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek
  • jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż
  • w przypadku grzybów blaszkowych
  • nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna)
  • zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia
  • nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu
  • jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący, czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.


…oraz o kilku zasadach ich spożycia:

  • jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci, osób starszych oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego
  • nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach
  • nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
  • pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
  • jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.
  • Grzyby są produktem, który nie nadaje się do przechowywania w stanie świeżym, ponieważ szybko się psują, a proces ten zaczyna się zaraz po zbiorze. Nieprawidłowe oraz zbyt długie przechowywanie grzybów prowadzi do wytwarzania przez drobnoustroje związków szkodliwych dla zdrowia. Zmiany jakościowe związków zawartych w grzybach są niewielkie, gdy są one przechowywane w temperaturze od 5℃ do 7℃ dni lub w 18℃ przez 2 dni.

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama