W kościele pod wezwaniem św. Stanisława i Wojciecha w Porębach Dymarskich w niedzielę (2 lipca) przed południem odprawiono mszę świętą lasowiacką pod przewodnictwem biskupa Jana Wątroby. Po niej na tradycyjnych kramach odpustowych wokół kościoła można było zakupić odpustowe drobiazgi i skosztować przysmaków kuchni lasowiackiej.
Oprócz pokazów filmów związanych z folklorem Lasowiaków oraz obchodami święta Matki Boskiej Jagodnej w Ociece (sala warsztatowa w szkole z Trzebosi) goście skansenu mogli wziąć udział w warsztatach. W różnych częściach muzeum można było podpatrzeć tajniki kulinarne, pszczelarskie, muzyczne czy bibułkarskie.
W skansenie można było również z bliska zobaczyć pokazy rzemiosła, popróbować tradycyjnych lasowiackich potraw i podejrzeć jak wyglądała praca na gospodarstwie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.