Można było podziwiać i zakupić ozdoby świąteczne, które przygotowali: Irena Kamińska z Komorowa, Krzysztof Magda z Ostrów Baranowskich, Maria Perlicka z Kolbuszowej, Marian Sochacki z Dzikowca, Halina Kusik-Pycior z Porąb Dymarskich oraz Kazimiera Zagroba z Cmolasu, a także Warsztaty Terapii Zajęciowej w Cmolasie oraz Dom Pomocy Społecznej Caritas w Cmolasie.
KGW z Cmolasu poleca ciasto orzechowo-kokosowe:
Składniki:
40 dag margaryny
40 dag cukru pudru
8 jajek
14 dag mąki ziemniaczanej
14 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
20 dag mielonych orzechów
10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną, następnie mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem, na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i dodać kokos, do reszty ciasta dołożyć orzechy i podzielić na 2 placki. Każdy placek piec osobno w temp. 160-180 stopni przez 20-35 min.
Masa:
50 dag masła
4 żółtka
1 jajo
8 łyżek cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/2 litra mleka
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Żółtka i jajo utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mąką, wlać gorącego mleka, gotować, ciągle mieszkając. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w większą kostkę.
Przełożenie ciasta:
Jeden placek orzechowy podzielić wzdłuż na 7 części (paski). Drugi placek posmarować cienko masą, ułożyć 4 paski w równych odstępach, luki uzupełnić masą i poutykać połową brzoskwiń. Pozostałe 3 paski nałożyć na masę, luki uzupełnić brzoskwiniami i masą. Na całość rozsmarować resztę masy i przykryć plackiem kokosowym. Wierzch polać polewą. Smacznego!
KGW Prymule z Mechowca poleca sałatkę z żurawiną:
Składniki:
2 filety
15 dag żurawiny
1 seler naciowy
2 średnie cebule
pęczek koperku
1 łyżka masła
1/2 kostki rosołowej
sól, pieprz
Wykonanie:
Żurawinę moczyć w gorącej wodzie przez 7 minut i odcedzić, filet pokroić i podsmażyć na maśle z dodatkiem przypraw, cebulę pokroić i zasolić, seler i koper pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dodać majonez. Smacznego!