Coroczne spotkanie "Przy Wielkanocnym Stole" w Cmolasie przyciągnęło tłumy mieszkańców [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

GALERIA Na spotkaniu swoje wyroby zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Cmolasu, Hadykówki, Ostrów Tuszowskich, Ostrów Baranowskich i Mechowca.

Można było podziwiać i zakupić ozdoby świąteczne, które przygotowali: Irena Kamińska z Komorowa, Krzysztof Magda z Ostrów Baranowskich, Maria Perlicka z Kolbuszowej, Marian Sochacki z Dzikowca, Halina Kusik-Pycior z Porąb Dymarskich oraz Kazimiera Zagroba z Cmolasu, a także Warsztaty Terapii Zajęciowej w Cmolasie oraz Dom Pomocy Społecznej Caritas w Cmolasie.

KGW z Cmolasu poleca ciasto orzechowo-kokosowe:

Składniki:

40 dag margaryny

40 dag cukru pudru

8 jajek

14 dag mąki ziemniaczanej

14 dag mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka amoniaku

20 dag mielonych orzechów

10 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną, następnie mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem, na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i dodać kokos, do reszty ciasta dołożyć orzechy i podzielić na 2 placki. Każdy placek piec osobno w temp. 160-180 stopni przez 20-35 min.

Masa:

50 dag masła

4 żółtka

1 jajo

8 łyżek cukru kryształu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1 cukier waniliowy

1/2 litra mleka

1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Żółtka i jajo utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mąką, wlać gorącego mleka, gotować, ciągle mieszkając. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w większą kostkę.

Przełożenie ciasta:

Jeden placek orzechowy podzielić wzdłuż na 7 części (paski). Drugi placek posmarować cienko masą, ułożyć 4 paski w równych odstępach, luki uzupełnić masą i poutykać połową brzoskwiń. Pozostałe 3 paski nałożyć na masę, luki uzupełnić brzoskwiniami i masą. Na całość rozsmarować resztę masy i przykryć plackiem kokosowym. Wierzch polać polewą. Smacznego!

KGW Prymule z Mechowca poleca sałatkę z żurawiną:

Składniki:

2 filety

15 dag żurawiny

1 seler naciowy

2 średnie cebule

pęczek koperku

1 łyżka masła

1/2 kostki rosołowej

sól, pieprz

Wykonanie:

Żurawinę moczyć w gorącej wodzie przez 7 minut i odcedzić, filet pokroić i podsmażyć na maśle z dodatkiem przypraw, cebulę pokroić i zasolić, seler i koper pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dodać majonez. Smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE