Zajęcia poprowadzili nauczyciele oraz uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych w Weryni pod kierownictwem pani Anny Tęcza. Wzięli w nich udział wszyscy, nawet najmniejsi uczniowie szkoły. Podzieleni na dwie grupy najpierw uczestniczyli w prezentacji na temat zdrowego odżywiania się, nawyków żywieniowych oraz zapoznali się z piramidą zdrowia.
Następnie uczestnicy spotkania przeszli na jadalnię, gdzie odbyły się zajęcia praktyczne. Klasy starsze przygotowywały kanapeczki z wykorzystaniem różnych past, koreczki, desery z musów owocowych oraz paluszki warzywne z dipami. Dzieci młodsze tworzyły gąsieniczki owocowe, kanapeczki z wykorzystaniem różnych past i warzyw oraz desery z musów owocowych.
Najważniejszym momentem dla uczestników było oczywiście kosztowanie przygotowanych wspaniałości. Wszystkie przygotowane zestawy cieszyły oczy i podniebienie. Spędzenie pierwszego dnia wiosny w takiej formie to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Dowodem na to są zadowoleni uczniowie, którzy nie tylko poznali nowe smaki, ale również wzbogacili swoją wiedzę.