Czy tak naprawdę da się zapomnieć o tym, co robili uczniowie jeszcze parę tygodni wcześniej w szkole? Zwłaszcza podczas ciekawych zajęć praktycznych? Na pewno nie! Wiedzą o tym uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Może nawet i nieświadomie, ale nadal kontynuują swoją praktyczną naukę zawodu w codziennym życiu.
Z ogródka
Zwłaszcza podczas wakacji można wykazać się tyloma zdobytymi umiejętnościami, bo jest to taka ciepła pora roku, kiedy przyroda przynosi nam liczne dary - chociażby w postaci soczystych, pełnych witamin i innych składników odżywczych owoców i warzyw. Każdego dnia coś zbieramy w ogródku, coś próbujemy, czegoś smakujemy, a co najgorsze zapominamy o długo obiecanej sobie diecie. Mamy też więcej wolnego czasu na przygotowanie tych wszystkich smacznych, kolorowych i przede wszystkim odżywczych potraw i posiłków.
- Dla młodych gastronomów to idealna sytuacja, by wykorzystać sezonowe owoce i przygotować na przykład koktajle, sałatki, galaretki czy ciasta z owocami - podpowiada Anna Fitał, pedagog z ZSA-E.
Świadomość wartości odżywczych większości owoców jagodowych (np. malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki) powoduje, że chcemy z nich korzystać przez cały rok i znów przypominamy sobie, jak można utrwalić te naturalne skarby na dłuższy czas. Przygotowywanie konfitur, dżemów, powideł może przynieść naprawdę wiele satysfakcji, a zapełnione półki spiżarni napawają nas później ogromną dumą.
Ważna rola
- Nasi uczniowie żywieniowcy i kucharze mają ogromną świadomość, jak ważną rolę odgrywa właśnie nasza naturalna żywność, ta najmniej przetworzona - podkreśla Anna Fitał.
Warto pamiętać, że kiszone warzywa cieszą się coraz większą popularnością, ze względu na korzystny wpływ na naszą florę bakteryjną w jelitach, a co z tym jest związane, też i na odporność naszego organizmu.
Także sezon na kiszenie ogórków uważa się za rozpoczęty, stąd też kolejny przykład na "domowe praktykowanie". Wystarczą chęci, a do ogórków świeży koper, odrobina czosnku i znajomość naszych tajemniczych receptur i już za jakiś czas można "palce lizać", bo takie pyszne wszystko!
- Pracy w kuchni nigdy nie brakuje, wiedzą o tym nasi uczniowie, ale praca wykonywana z pasją, bez stresu i ta wykonywana z miłości do innych, daje mnóstwo satysfakcji i prowadzi do osiągnięcia sukcesów - podkreśla Fitał.
- W naszej szkole uczymy tego wszystkiego, jak trafić przez żołądek do serca. Zapraszamy wszystkich tych, którzy lubią gotować i próbować, smakować i eksperymentować w kuchni. Czekamy na was! - dodaje.