Już od samego rana do kolbuszowskiego skansenu zjeżdżali się uczestnicy, a o 9:30 odbyła się uroczysta zbiórka Kół Pszczelarskich przy spichlerzu z Bidzin. Stamtąd delegacje ze sztandarami przemaszerowały do kościoła św. Marka Ewangelisty w Rzochowie, gdzie odprawiono mszę świętą w intencji pszczelarzy.
Po nabożeństwie, około godziny 11:00, uczestnicy w barwnym przemarszu przeszli pod scenę w sektorze wstępnym, gdzie uroczystość rozpoczęła Orkiestra Dęta Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej.
Tak wyglądał przemarsz pszczelarzy:
Oficjalne otwarcie Święta Miodu nastąpiło przed południem. W wydarzeniu wzięli udział m.in. Krzysztof Bara, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie. Po przemówieniach wręczono odznaczenia zasłużonym pszczelarzom oraz ogłoszono wyniki prestiżowych konkursów.
Tytuł „Najlepszej Pasieki Podkarpacia 2025” oraz wyróżnienia w konkursie na najlepsze miody pitne wywołały wiele emocji. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także degustacje i głosowanie publiczności w konkursach na najsmaczniejszy miód nektarowy i spadziowy.
Popołudnie upłynęło pod znakiem edukacji. W ramach części wykładowej swoje prelekcje wygłosili prof. Małgorzata Dżugan, która mówiła o właściwościach zdrowotnych miodu, oraz prof. Krzysztof Olszewski, przedstawiający metody biotechnicznego zwalczania warrozy.
Przez cały dzień na odwiedzających czekały liczne stoiska z miodami, produktami pszczelimi, rękodziełem oraz regionalnymi potrawami serwowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich. O muzyczną oprawę zadbały lokalne kapele ludowe, które nadawały wydarzeniu wyjątkowy, podkarpacki klimat.
Komentarze (0)