reklama

Świąteczne przepisy. Polecają gospodynie z powiatu kolbuszowskiego

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Świąteczne przepisy. Polecają gospodynie z powiatu kolbuszowskiego - Zdjęcie główne
Autor: Canva.com | Opis: Świąteczne przepisy. Polecają gospodynie z powiatu kolbuszowskiego

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WIADOMOŚCIŚwięta Bożego Narodzenia to czas, który w wielu domach pachnie tradycją i wyjątkowymi potrawami. W tym roku Koła Gospodyń Wiejskich z naszego powiatu postanowiły podzielić się z mieszkańcami swoimi ulubionymi przepisami na świąteczne dania. Od pierników, przez wigilijne dania, aż po wyjątkowe sałatki – każda gospodyni ma coś, czym może zaskoczyć swoich bliskich.
reklama

KGW Poręby Kupieńskie

Drożdżowy makowiec

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 450 g gotowej masy makowej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:

Mąkę przesiać z solą. Dodać drożdże oraz cukier. Wymieszać. Mleko przelać do rondelka i podgrzać, po czym rozpuścić w nim masło. Odstawić do ostygnięcia.

Do sypkich składników wlać mleko z masłem. Wbić 1 jajko. Wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.

reklama

Do masy makowej dodać jajko, skórkę pomarańczową, orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać.

Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30-50 cm. Równomiernie rozsmarować masę makową. Ciasto zwinąć w roladę, po czym rozciąć wzdłuż na pół, zapleść i uformować wieniec. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ostudzić.

Cukier puder przesiać do miski. Dodać sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody. Składniki utrzeć na gęsty lukier i udekorować nim wierzch przygotowanego wieńca.

KGW "Wilczanie" Wilcza Wola

Amoniaczki

Składniki:

  • 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 250 g maki
  • 125 g masła (zimnego)
  • 16 g (1 op.) cukru wanilinowego
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
Przygotowanie:

reklama

Amoniak wymieszać ze śmietaną. Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier wanilinowy, śmietanę z amoniakiem oraz 50 g cukru (resztę cukru odłożyć).

Zagnieść ciasto kruche, czyli siekać składniki nożem lub mieszadłem miksera lub rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka lub jajko i zagnieść jednolite ciasto łącząc składniki w kulę.

Ciasto lekko rozwałkować, następnie na stolnicy rozsypać resztę cukru, położyć na niego placek z ciasta i dalej rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.

Foremkami wycinać ciastka, starając się pozostawiać jak najmniej resztek. Ciastka układać cukrem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do lekkiego zrumienienia przez ok. 15 minut (podczas pieczenia będzie wydobywał się intensywny zapach, ale całkowicie zniknie on po upieczeniu).

reklama

Resztę ciasta połączyć w jedną część i ponownie rozwałkować, wyciąć i upiec następne ciastka.

KGW Kupno

Karp w galarecie

Składniki:

  • 5/6 porcji karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżeczek żelatyny (na 1l wywaru)
  • 2 białka (na 1l wywaru)
  • 1 łyżka octu (na 1l wywaru)
Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i zagotować w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie oczyścić porcje karpia, lekko nacinając skórki w dwóch, trzech miejscach. Wrzucić do wrzątku z jarzynami i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym wyjąć rybę, zdjąć skórkę i usunąć ości.

reklama

Rybę ułożyć dekoracyjnie na półmisku.

Do pozostałego wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, ocet i ubite na pianę białka. Doprawić i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach sklarować wywar: przecedzić przez sito z gęstą gazą.

Tężejącym zalać dekoracyjnie przybrane porcje ryby.

Karpia podawać skropionego sokiem z cytryny lub z sosem tatarskim.

KGW Staniszewskie

Sałata z tuńczyka w muszelkach

Składniki:

  • opakowanie makaronu duże muszelki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka
  • 20 dag ogórków kiszonych
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie (zbyt długie gotowanie może sprawić, że musze będą się rozpadać). Studzimy makaron. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Tuńczyka, jaja i warzywa mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Sałatką nadziewamy muszle makaronu.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo