KGW Poręby Kupieńskie
Drożdżowy makowiec
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 75 g masła
- 2 jajka
- 450 g gotowej masy makowej
- 100 g orzechów laskowych
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Mąkę przesiać z solą. Dodać drożdże oraz cukier. Wymieszać. Mleko przelać do rondelka i podgrzać, po czym rozpuścić w nim masło. Odstawić do ostygnięcia.
Do sypkich składników wlać mleko z masłem. Wbić 1 jajko. Wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Do masy makowej dodać jajko, skórkę pomarańczową, orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30-50 cm. Równomiernie rozsmarować masę makową. Ciasto zwinąć w roladę, po czym rozciąć wzdłuż na pół, zapleść i uformować wieniec. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ostudzić.
Cukier puder przesiać do miski. Dodać sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody. Składniki utrzeć na gęsty lukier i udekorować nim wierzch przygotowanego wieńca.
KGW "Wilczanie" Wilcza Wola
Amoniaczki
Składniki:
- 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 250 g maki
- 125 g masła (zimnego)
- 16 g (1 op.) cukru wanilinowego
- 150 g cukru
- 3 żółtka
Amoniak wymieszać ze śmietaną. Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier wanilinowy, śmietanę z amoniakiem oraz 50 g cukru (resztę cukru odłożyć).
Zagnieść ciasto kruche, czyli siekać składniki nożem lub mieszadłem miksera lub rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka lub jajko i zagnieść jednolite ciasto łącząc składniki w kulę.
Ciasto lekko rozwałkować, następnie na stolnicy rozsypać resztę cukru, położyć na niego placek z ciasta i dalej rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm.
Foremkami wycinać ciastka, starając się pozostawiać jak najmniej resztek. Ciastka układać cukrem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do lekkiego zrumienienia przez ok. 15 minut (podczas pieczenia będzie wydobywał się intensywny zapach, ale całkowicie zniknie on po upieczeniu).
Resztę ciasta połączyć w jedną część i ponownie rozwałkować, wyciąć i upiec następne ciastka.
KGW Kupno
Karp w galarecie
Składniki:
- 5/6 porcji karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- sól, pieprz
- 5-6 łyżeczek żelatyny (na 1l wywaru)
- 2 białka (na 1l wywaru)
- 1 łyżka octu (na 1l wywaru)
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i zagotować w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie oczyścić porcje karpia, lekko nacinając skórki w dwóch, trzech miejscach. Wrzucić do wrzątku z jarzynami i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym wyjąć rybę, zdjąć skórkę i usunąć ości.
Rybę ułożyć dekoracyjnie na półmisku.
Do pozostałego wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, ocet i ubite na pianę białka. Doprawić i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach sklarować wywar: przecedzić przez sito z gęstą gazą.
Tężejącym zalać dekoracyjnie przybrane porcje ryby.
Karpia podawać skropionego sokiem z cytryny lub z sosem tatarskim.
KGW Staniszewskie
Sałata z tuńczyka w muszelkach
Składniki:
- opakowanie makaronu duże muszelki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka
- 20 dag ogórków kiszonych
- czerwona papryka
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie (zbyt długie gotowanie może sprawić, że musze będą się rozpadać). Studzimy makaron. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Tuńczyka, jaja i warzywa mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Sałatką nadziewamy muszle makaronu.
Komentarze (0)