Lekka sałatka z granatem
Składniki:sałata lodowa, najlepiej mix sałat z rukolą
szklarniowy ogórek
1-2 czerwone cebule
rzodkiewki,
150 g pomidorków koktajlowych
1 granat
400 g filetów z kurczaka
przyprawa gyrosa
3 łyżki oleju
200 g jogurtu naturalnego
6 ząbków czosnku
4-5 łyżek majonezu, szczypta soli, cukru pieprzu
Wykonanie:
Mięso umyć, rozbić na płat, doprawić i podsmażyć w całości, ostudzić i pokroić w większą kostkę. Warzywa i granat umyć, ewentualnie obrać i rozdrobnić.
Ułożyć na półmisku mix sałat, kolorowe warzywa, posypać kurczakiem, dodać sos czosnkowy (formując tzw. kleksy) i posypać ziarenkami granatu.
Cynamonowe kurtosze
Ciasto:
ok. 1000 gram mąki pszennej
400 g śmietany 18%
70 g drożdży świeżych
8 łyżeczek cukru
2 jaja
200 g masła
Posypka:
cukier brązowy ok. 4 łyżki
cukier biały ok.4 łyżki
cynamon ok. 2-3 łyżki
cukier wanilinowy ok.2 łyżki
Wykonanie:
Jaja umyć i oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać, dodać do niej margarynę i dokładnie posiekać. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem i dodać do mąki, a także żółtka. Wszystko jeszcze chwilę posiekać i zagnieść ciasto rękami. Gotowe ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Przygotować foremki np. na rurki.
Ciasto partiami rozwałkowywać, ciąć paski o szerokości 1-1,5 cm i długości ok. 15 -20 cm. Nawijać na foremki pas ciasta tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na poprzedni. Wierzchnią część posmarować białkiem jaja, następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Rurki ułożyć na blaszce na stojąco lub leżąco, zachowując odstępy ok. 4 cm. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor około 20 minut.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.