reklama
reklama

Na święta, sylwestra i nie tylko - przepisy od uczniów

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Na  święta, sylwestra i nie tylko - przepisy od uczniów - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIBrak pomysłu na sylwestrowy stół? Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni polecają coś pysznego, na każdą okazję. Do skorzystania ze sprawdzonych przepisów zachęcają wychowankowie klasy III w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
reklama

Lekka sałatka z granatem 

Składniki:

sałata lodowa, najlepiej mix sałat z rukolą

szklarniowy ogórek

1-2 czerwone cebule

rzodkiewki,

150 g pomidorków koktajlowych

1 granat

400 g filetów z kurczaka

przyprawa gyrosa

3 łyżki oleju

200 g jogurtu naturalnego

6 ząbków czosnku

4-5 łyżek majonezu, szczypta soli, cukru pieprzu

 

Wykonanie:

Mięso umyć, rozbić na płat, doprawić i podsmażyć w całości, ostudzić i pokroić w większą kostkę. Warzywa i granat umyć, ewentualnie obrać i rozdrobnić.

Ułożyć na półmisku mix sałat, kolorowe warzywa, posypać kurczakiem, dodać sos czosnkowy (formując tzw. kleksy) i posypać ziarenkami granatu.

Cynamonowe kurtosze 

 

reklama

Ciasto:

ok. 1000 gram mąki pszennej

400 g śmietany 18%

70 g drożdży świeżych

8 łyżeczek cukru

2 jaja

200 g masła

 

Posypka:

cukier brązowy ok. 4 łyżki

cukier biały ok.4 łyżki

cynamon ok. 2-3 łyżki

cukier wanilinowy ok.2 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja umyć i oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać, dodać do niej margarynę i dokładnie posiekać. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem i dodać do mąki, a także żółtka. Wszystko jeszcze chwilę posiekać i zagnieść ciasto rękami. Gotowe ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Przygotować foremki np. na rurki.

Ciasto partiami rozwałkowywać, ciąć paski o szerokości 1-1,5 cm i długości ok. 15 -20 cm. Nawijać na foremki pas ciasta tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na poprzedni. Wierzchnią część posmarować białkiem jaja, następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Rurki ułożyć na blaszce na stojąco lub leżąco, zachowując odstępy ok. 4 cm. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor około 20 minut.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama