Kinga i Gabrysia uczestniczkami ogólnopolskiego konkursu

Opublikowano:
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Dwie uczennice z klasy II, kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni, wzięły udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki”.

Ich przygoda z drobiowymi smakami zaczęła się już w grudniu ubiegłego roku. Dziewczęta opracowały przepisy i próbnie przygotowały swoje potrawy z drobiu.

- Po zakwalifikowaniu się do etapu regionalnego, 24 lutego, walczyły o możliwość znalezienia się w pierwszej szóstce najlepszych drużyn. Dziewczyny przyrządziły włoską sałatkę z kurczakiem oraz drobiowe roladki z musem owocowym, opiekanymi ziemniakami i miksem sałat - informują nauczyciele ze szkoły w Weryni. 

Kinga i Gabrysia zakwalifikowały się do dalszego etapu. Dzień później musiały w ciągu 10 minut z przygotowanych produktów opracować recepturę dania głównego, aby następnie sporządzić je w dwie godziny.

Młode adeptki sztuki kulinarnej wykonały roladę drobiową z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym, krążki z soczewicy oraz duszone słupki z dyni piżmowej i marchewki, polane sosem.

- Pomimo że danie smakowało wyśmienicie, dziewczyny nie zakwalifikowały się do szesnastki najlepszych drużyn w Polsce - informują pedagodzy z ZSA-E w Weryni.  - Udział w konkursie był dla nich cennym doświadczeniem i nauką, którą wykorzystają w kolejnej bitwie na najwykwintniejsze smaki - dodają. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE