Ich przygoda z drobiowymi smakami zaczęła się już w grudniu ubiegłego roku. Dziewczęta opracowały przepisy i próbnie przygotowały swoje potrawy z drobiu.
- Po zakwalifikowaniu się do etapu regionalnego, 24 lutego, walczyły o możliwość znalezienia się w pierwszej szóstce najlepszych drużyn. Dziewczyny przyrządziły włoską sałatkę z kurczakiem oraz drobiowe roladki z musem owocowym, opiekanymi ziemniakami i miksem sałat - informują nauczyciele ze szkoły w Weryni.
Kinga i Gabrysia zakwalifikowały się do dalszego etapu. Dzień później musiały w ciągu 10 minut z przygotowanych produktów opracować recepturę dania głównego, aby następnie sporządzić je w dwie godziny.
Młode adeptki sztuki kulinarnej wykonały roladę drobiową z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym, krążki z soczewicy oraz duszone słupki z dyni piżmowej i marchewki, polane sosem.
- Pomimo że danie smakowało wyśmienicie, dziewczyny nie zakwalifikowały się do szesnastki najlepszych drużyn w Polsce - informują pedagodzy z ZSA-E w Weryni. - Udział w konkursie był dla nich cennym doświadczeniem i nauką, którą wykorzystają w kolejnej bitwie na najwykwintniejsze smaki - dodają.