Reklama

Wigilijny śledzik od gospodyń wiejskich. Sprawdzony przepis

Opublikowano: czw, 24 gru 2020 11:00
Autor:

Wigilijny śledzik od gospodyń wiejskich. Sprawdzony przepis - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCI Koła Gospodyń Wiejskich z Ostrów Baranowskich polecają swój sprawdzony przepis na wigilijną potrawę. Śledzik z suszonymi grzybami? To musi smakować.

Wigilijny śledzik z suszonymi grzybami

 

Składniki:

1 kg śledzia solonego z "beczki" – filety matiasy

40 dkg cebuli

15 g suszonych borowików lub podgrzybków

sól, olej, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Słone śledzie moczymy około 2 godz. w zimnej wodzie, grzyby również po wypłukaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie śledzie kroimy  na kawałki, grzyby  gotujemy w niewielkiej ilości wody około 15 min. Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w paski, ugotowane grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy około 20 min. Po wystygnięciu układamy w półmisku warstwami pokrojone śledzie, na przemian z grzybami z cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby. Ostawiamy do lodówki na noc, aby smaki się połączyły.

-Taki śledzik smakuje nawet tym, którzy nie znoszą smaku i zapachu śledzia. Jest delikatny w smaku i bardzo aromatyczny za sprawą suszonych borowików. Jest również doskonałym dodatkiem rybnym na wigilijnym stole

- zaznacza KGW



UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.