reklama

Wigilijny śledzik od gospodyń wiejskich. Sprawdzony przepis

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Wigilijny śledzik od gospodyń wiejskich. Sprawdzony przepis - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCIKoła Gospodyń Wiejskich z Ostrów Baranowskich polecają swój sprawdzony przepis na wigilijną potrawę. Śledzik z suszonymi grzybami? To musi smakować.
reklama

Wigilijny śledzik z suszonymi grzybami

 

Składniki:

1 kg śledzia solonego z "beczki" – filety matiasy

40 dkg cebuli

15 g suszonych borowików lub podgrzybków

reklama

sól, olej, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Słone śledzie moczymy około 2 godz. w zimnej wodzie, grzyby również po wypłukaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie śledzie kroimy  na kawałki, grzyby  gotujemy w niewielkiej ilości wody około 15 min. Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w paski, ugotowane grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy około 20 min. Po wystygnięciu układamy w półmisku warstwami pokrojone śledzie, na przemian z grzybami z cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby. Ostawiamy do lodówki na noc, aby smaki się połączyły.

reklama

-Taki śledzik smakuje nawet tym, którzy nie znoszą smaku i zapachu śledzia. Jest delikatny w smaku i bardzo aromatyczny za sprawą suszonych borowików. Jest również doskonałym dodatkiem rybnym na wigilijnym stole

- zaznacza KGW



reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo