Wigilijny śledzik z suszonymi grzybami
Składniki:
1 kg śledzia solonego z "beczki" – filety matiasy
40 dkg cebuli
15 g suszonych borowików lub podgrzybków
sól, olej, pieprz do smaku
Wykonanie:
Słone śledzie moczymy około 2 godz. w zimnej wodzie, grzyby również po wypłukaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie śledzie kroimy na kawałki, grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody około 15 min. Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w paski, ugotowane grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy około 20 min. Po wystygnięciu układamy w półmisku warstwami pokrojone śledzie, na przemian z grzybami z cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby. Ostawiamy do lodówki na noc, aby smaki się połączyły.
-Taki śledzik smakuje nawet tym, którzy nie znoszą smaku i zapachu śledzia. Jest delikatny w smaku i bardzo aromatyczny za sprawą suszonych borowików. Jest również doskonałym dodatkiem rybnym na wigilijnym stole
- zaznacza KGW
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.