reklama

Opublikowano:
Autor:

Były starosta Ryszard Sukiennik rezygnuje z odprawy. Józef Kardyś wydaje oświadczenie i zwraca pieniądze na konto starostwa  - Zdjęcie główne

Przeczytaj również:

WIADOMOŚCICiąg dalszy sprawy związanej z rezygnacją starosty Kardysia z funkcji szefa powiatu kolbuszowskiego.

Dzisiaj, 19 listopada, do naszej redakcji przesłano oświadczenie podpisane przez Józefa Kardysia. Czytamy w nim m.in. że dostarczył on świadectwo pracy do ZUS, lecz emerytury nie podjął. - Nabyłem jedynie prawo w przyszłości do emerytury. Nie złożyłem wniosku o jej wypłatę, zatem emerytura nie będzie wypłacana - pisze starosta.

W dalszej części oświadczeni Józefa Kardysia czytamy:

- Odprawę jednomiesięczną z tytułu art. 75 Kodeksu Pracy, mimo, że została przelana na moje konto została zwrócona do budżetu powiatu (dowód wpłaty w załączniku). Zaś Pan Ryszard Sukiennik, który pełnił funkcję starosty otrzyma wynagrodzenie proporcjonalne do ilości dni pełnienia funkcji starosty (tj. dwa dni), natomiast co się tyczy przyznanej mu trzymiesięcznej odprawy w związku z upływem kadencji to Pan Sukiennik złożył oświadczenie w dniu 17 listopada 2018 r., że rezygnuje z odprawy (ksero w załączniku).

Wobec powyższego budżet powiatu nie poniósł dodatkowych kosztów związanych ze zmianami na stanowisku Starosty, które miały miejsce w dniu 15 listopad 2018 r.

Starosta zwrócił do budżetu powiatu dokładnie 8568 zł.

wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE