reklama

Arbuz z grilla: zaskakujący przepis, który podbija Internet!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Arbuz z grilla: zaskakujący przepis, który podbija Internet! - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PROMOWANEW ciepłe letnie wieczory uwielbiamy spędzać czas z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi. To idealna okazja, żeby pokazać się jako dobry gospodarz i przyrządzić im coś dobrego na ząb? Najczęściej zajadamy się grubymi kiełbaskami, pysznymi karkówkami czy mięsno-warzywnymi szaszłykami. A może lepiej będzie zamienić tłuste, ciężkostrawne potrawy na delikatne przekąski z owoców? Co powiecie na pysznego grillowanego arbuza? Z początku pomyślicie, że grill i arbuz to bardzo dziwne połączenie, ale wielu nazywa je kulinarnym odkryciem wakacji. Poniżej znajdziecie przepis, który ostatni podbija internet. Spróbujcie, a nie pożałujecie. A może nawet będziecie jeść go przy każdej grillowej okazji?

Lista zakupów

  • ok. 1 kilogram arbuza - by znaleźć arbuza w najkorzystniejszej cenie warto zajrzeć na stronę: gazetki promocyjne - Gazetkowo.pl,
  • płatki chili lub sproszkowane chili,
  • odrobina oliwy do smarowania arbuza,
  • parę ząbków czosnku lub sproszkowany czosnek,
  • 100 gram sera feta,
  • sól i pieprz,
  • parę listków mięty.

Arbuz z grilla - przygotowanie

Na samym początku naszego arbuza, najlepiej bezpestkowego, musimy pokroić na trójkąty o 3-centymetrowej szerokości i obsypujemy z obu stron solą. Pozostawiamy nasz owoc na 10 minut, najlepiej na sitku, ponieważ wypuści soki. Po tym czasie arbuza obmywamy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy naszego arbuza z obu stron oliwą z oliwek. Następnie na naszego arbuza kładziemy świeżo pokrojone ząbki czosnku i płatki chili, a jeżeli wybraliśmy jednak produkty sproszkowane to po prostu posypujemy szczyptą. Doprawiamy czarnym pieprzem, możemy dosypać troszkę soli, kruszymy trochę sera feta i kładziemy na górze miętę. Mięta nie jest obowiązkowa, może nadać naszemu arbuzowi ciekawego aromatu i smaku.

Na rozgrzanego grilla kładziemy nasze przyprawione arbuzy i przykrywamy pokrywą, ewentualnie okrywamy folią aluminiową. Ewentualnie, jeżeli wybraliśmy wariant ze sproszkowanymi składnikami, grillujemy po 5 minut z każdej strony. Owoc powinien się lekko zarumienić przy skórce, a powierzchnia może się skarmelizować. Takiego arbuza można śmiało łączyć z różnego rodzaju sosami lub sałatkami, na przykład z sałatką ze szparagów, rzodkiewki, trybuli ogrodowej i oliwy z oliwek.

 

 

Grillowany arbuz - propozycje podania

Taki grillowany arbuz to świetna sprawa dla osób, które się aktywnie odchudzają, ponieważ nie jest aż tak kaloryczny jak tłuste grillowane mięso. Wielką zaletą tak przyrządzonego arbuza jest to, że możemy z nim dowolnie eksperymentować. Sami możemy dostosować liczbę składników oraz same składniki. Arbuza możemy na przykład posypać odrobiną przyprawy curry dla smaku znad oceanu indyjskiego albo dodać szczyptę ziół prowansalskich dla smaku francuskiego. Zdecydowanie warto próbować z arbuzem samemu, żeby znaleźć idealne dla siebie połączenie smakowe.

Można również wyjść przepisowi na przeciw i zrobić arbuza na słodko, dodając odrobinę soku z cytrusów i owocowego sosu. Grillowany wytrawny arbuz smakuje naprawdę dobrze i może być świetną odskocznią od grillowych zwyczajów - mięsa i warzyw. Arbuz będzie pasował do białych mięs, takich jak grillowana pierś z kurczaka lub indyka, a także do różnych ostrych sosów. Godny polecenia będzie też grillowany ser, który idealnie wkomponuje się w słodki smak arbuza.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE