reklama
reklama

Z uczniami w kuchni. Przepisy od Wiktorii i Jakuba

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Z uczniami w kuchni. Przepisy od Wiktorii i Jakuba - Zdjęcie główne

Potrawy wykonali Wiktoria Streb i Jakub Serafin | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PO GODZINACHUczniowie z ZSA-E w Weryni, przygotowując się pracowicie do egzaminów zawodowych, proponują Czytelnikom smaczny i energetyczny posiłek obiadowy.
reklama

Powoli robi się nie tylko zimno, ale szaro, buro i ponuro. Potrzebujemy zatem troszkę więcej energii i to nie tylko na talerzu, ale również tej pozytywnej poprawiającej nastrój. 

Kalorie w tym zestawie uzupełniają się ze sporą dawką witamin z grupy A i B, które jak wiadomo, odżywiają nasz mózg, wpływając również na lepsze samopoczucie.

- Zachęcamy do zmierzenia się z tym kulinarnym wyzwaniem, wszak krokiety nie zawsze muszą być z kapustą, a kisiel może być słodki również od marchewki

- zachęcają uczniowie z Weryni.  

Krokiety z kaszą gryczaną i białym serem (receptura na 4 porcje)

Składniki: 

  • mąka pszenna 200 g 
  • mleko 200 ml 
  • jajo 1 szt. 
  • olej rzepakowy 20 ml 
  • sól do smaku 
Nadzienie:

reklama

  • kasza gryczana 160 g
  • ser biały półtłusty 160 g 
  • cebula 100 g 
  • masło 50 g 
  • jajo 1 szt. 
  • bułka tarta 100 g 
  • olej rzepakowy 160 ml
  • natka pietruszki 3 gałązki 
  • pomidory koktajlowe 150 g 
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku 
Wykonanie: 

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Odmierz wodę w ilości 1,5 objętości kaszy. Ugotuj kaszę i wystudź. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle. Wyrób masę z wystudzonej kaszy, rozdrobnionego białego sera, cebuli i dopraw do smaku. Sporządź ciasto naleśnikowe i usmaż cienkie naleśniki. Uformuj krokiety, panieruj je w jaju, bułce tartej i obsmaż z obu stron. Krokiety udekoruj natką pietruszki i pomidorami koktajlowymi.

reklama

Sos pieczarkowy

Składniki:

  • pieczarki 100 g 
  • cebula 30 g 
  • masło 15 g 
  • mąka pszenna 5 g 
  • śmietana 18% 30 g 
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry. Zeszklij cebulę na maśle, dodaj pieczarki i podsmaż. Dodaj wodę i duś ok. 5 minut. Sporządź zawiesinę, zagęść sos, ureguluj gęstość. Dodaj zahartowaną śmietanę, dopraw do smaku. Sos podaj w sosjerce.

Kisiel marchewkowo pomarańczowy

Składniki: 

  • marchew 100 g 1.
  • mąka ziemniaczana 17 g 
  • sok pomarańczowy 150 ml 
  • cukier 30 g 
  • mięta 2 gałązki 
  • pomarańcza 200 g 
  • cytryna 50 g
Wykonanie: 

reklama

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Marchew zetrzyj na drobne wióry, ugotuj w 100 ml wody i połowie soku pomarańczowego, dopraw cukrem. Przygotuj zawiesinę z reszty soku i mąki ziemniaczanej. Połącz z ugotowaną marchwią. Zagotuj. Dopraw do smaku, podziel na dwie równe części. Udekoruj miętą i cząstkami filetowanej pomarańczy. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama