Aleksandra Durak z kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych prezentuje swój przepis na zapiekankę makaronową z warzywami i mozzarellą.
Składniki:
- 300 g suchego makaronu kokardki
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 opakowania boczku parzonego
- 175 g małych pomidorów
- 200 g śmietanki 30 proc.
- 125 g sera mozzarella
- 40 g sera grana padano
- 1 brokuł
- pieprz i sól
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg).
Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Boczek kroimy w paski. Makaron gotujemy w solonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Na patelnie bez tłuszczu wrzucamy boczek, smażymy, mieszamy.
Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidory kroimy na ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane różyczki brokułu. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebule z patelni i odcedzone różyczki brokułu.
Mozzarelle kroimy w kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy ser "grana padano".
Wkładamy do piekarnika - najpierw pieczemy 10 min w 180 stopniach C (termoobieg), następnie 5 – 10 min w 200 stopniach C (funkcja grilla). Wyciągamy zapiekankę z pieca.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.