Przesuń w lewo lub prawo aby zobaczyć kolejne
Gospodynie z KGW w Dzikowcu
Makowiec, który zawsze się udaje
Przygotowanie maku:
Pół kg maku (wypłukanego) zalać zimną wodą (1 cm nad makiem) i trzymać na ogniu aż do wrzenia.
Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i pozostawić na 8-10 godzin. Następnie mak zmielić dwukrotnie w maszynce. Po zmieleniu dodać do maku:
- pół paczki pokruszonych herbatników
- 1 jajko
- 1 szklankę cukru
- dużą stołową łyżkę miodu
- dużą stołową łyżkę dżemu
- olejek migdałowy
- rodzynki
- pokrojone orzechy włoskie (według uznania).
Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 12 dkg drożdży
- 3/4 roztopionej margaryny (ostudzonej)
- 2 żółtka + 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- olejek arakowy
- szczypta soli.
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodać odrobinę ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować makiem. Zwinąć strucle i każdy zawinąć w natłuszczony pergamin i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Upieczone makowce polukrować.