Składniki (na 36 złożonych ciasteczek):
- 100 g orzechów laskowych
- 200 g masła
- 1 3/4 szklanki* mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
Dodatkowo: ok. 200 g kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego typu nutella lub masy kajmakowej
Wykonanie:
Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i podpiec przez 3-5 min – orzechy powinny się lekko zarumienić, a brązowa skórka popękać. Należy uważać, żeby orzechów nie przypalić, bo będą gorzkie.
Podpieczone orzechy wyjąć z piekarnika, przesypać do ściereczki i chwilę pocierać – by pozbyć się brązowej skórki. Orzechy po wystudzeniu zmielić.
Mąkę wsypać do miski, dodać zmielone orzechy, cukier puder, sól, pokrojone na kawałki masło, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 4 mm. Szklanką wykroić okrągłe ciasteczka, w połowie z nich wykroić foremką gwiazdką okienka. Przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 min w 180 stopni Celsjusza.
Upieczone przełożyć na kratkę do wystudzenia, następnie przełożyć kajmakiem lub czekoladowym kremem. Na ciasteczko bez okienka nałożyć ok. 1/2 łyżeczki kremu i przykryć ciasteczkiem z okienkiem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.