Uczniowie zapewniaj też, że deser jest nie tylko smaczny, ale zdrowy (malinowa witaminka C) i nie obciąża zbędnymi kaloriami. Z powodzeniem mogą go zrobić również młodsi pasjonaci kuchni. - Zachęcamy do spróbowania i życzymy słodko smacznego - piszą uczniowie.
Deser wykonała Alicja Mazur, uczennica klasy III w ZSAE-A w Weryni.
Deser malinowa chmurka
- 100 g maślanych herbatników lub ciasteczek digestive
- 1 galaretka malinowa
- 250 g malin
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- świeża mięta (opcjonalnie - do dekoracji)
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić, wrzucić do niej zamrożone maliny. Kilka malin można zostawić do dekoracji. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Śmietanę ubić na puszysto z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ser mascarpone i krótko, ale dokładnie zmiksować tak, aby nie było grudek. Herbatniki rozkruszyć, np.pałką na piasek (my robimy to wałkiem w woreczku). Nasypać po ok. 1 1/2 łyżki do każdego pucharka/kieliszka. Na okruszki wylać tężejącą galaretkę z malinami. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby mocniej stężała. Następnie wyłożyć krem i poukładać mini bezy. Posypać płatkami migdałów i udekorować pozostałymi malinami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.