reklama
reklama

Wiktoria i Karolina ze szkoły z Weryni dzielą się przepisami kulinarnymi

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Wiktoria i Karolina ze szkoły z Weryni dzielą się przepisami kulinarnymi - Zdjęcie główne

Potrawy wykonały Wiktoria Streb i Karolina Sikora z klasy 3tz. | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIAUczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni po raz kolejny dzielą się z naszymi Czytelnikami przepisami kulinarnymi.
reklama

Potrawy wykonały Wiktoria Streb i Karolina Sikora z klasy 3tz.

ROŻKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g margaryny
  • 20 g smalcu 
  • 1 żółtko
  • 0,11 l śmietany 18%
  • 30 g drożdży 
  • 150 g sera twarogowego
  • 70 g sera żółtego
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • pieprz, sól
Przygotowanie

reklama

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać margarynę, smalec, szczyptę soli, posiekać nożem. Ze śmietany, żółtka, drożdży sporządzić mieszaninę i dodać do mąki z posiekanym tłuszczem. Zarobić ciasto nożem, krótko wyrobić i schłodzić w lodówce przez 20 min.

Pokroić cebulę w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce, zrumienić na maśle. Do sera białego dodać przestudzone pieczarki i starty na tarce z drobnymi oczkami ser żółty. Doprawić. Ciasto rozwałkować na kwadrat i wykrawać 9 jednakowych kwadratów. Nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej w kształt trójkąta, skleić. Posmarować białkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.

SZARLOTKA ORZECHOWA

Ciasto:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki mąki
  • 150 g masła, zimnego
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Masa jabłkowa:

reklama

  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
Beza:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru 
Przygotowanie: 

Orzechy prażę na suchej patelni, gdy będą brązowe, zdejmuję z ognia i mielę w blenderze lub drobno siekam. Odstawiam do ostygnięcia. Mieszam mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodaję masło i siekam je z sypkimi składnikami, a kiedy kawałki masła będą nie większe niż ziarnka grochu, dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto.

Dzielę ciasto na dwie części: 1/3 formuję w kulę, owijam folią i chowam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam tortownicę (24 albo 26 cm) do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na  2 godziny. Jabłka obieram  i kroję na plasterki. W rondlu rozpuszczam masło, dodaję jabłka i duszę je chwilę na wysokim ogniu, dodając miód, duszę całość, aż jabłka zamienią się w mus. Ubijam sztywną pianę z białek i cukru. Przestudzone jabłka rozkładam równomiernie na przygotowanym spodzie (wcześniej warto podpiec), a na musie rozsmarowuję pianę z białek. Wyjmuję z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieram na pianę.

reklama

Ciasto piekę w 175 st. C. przez ok. 45 minut.  Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama