Potrawy wykonały Wiktoria Streb i Karolina Sikora z klasy 3tz.
ROŻKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 80 g margaryny
- 20 g smalcu
- 1 żółtko
- 0,11 l śmietany 18%
- 30 g drożdży
- 150 g sera twarogowego
- 70 g sera żółtego
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 20 g masła
- pieprz, sól
Mąkę przesiać na stolnicy, dodać margarynę, smalec, szczyptę soli, posiekać nożem. Ze śmietany, żółtka, drożdży sporządzić mieszaninę i dodać do mąki z posiekanym tłuszczem. Zarobić ciasto nożem, krótko wyrobić i schłodzić w lodówce przez 20 min.
Pokroić cebulę w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce, zrumienić na maśle. Do sera białego dodać przestudzone pieczarki i starty na tarce z drobnymi oczkami ser żółty. Doprawić. Ciasto rozwałkować na kwadrat i wykrawać 9 jednakowych kwadratów. Nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej w kształt trójkąta, skleić. Posmarować białkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.
SZARLOTKA ORZECHOWA
Ciasto:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1,5 szklanki mąki
- 150 g masła, zimnego
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 6 dużych jabłek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
Orzechy prażę na suchej patelni, gdy będą brązowe, zdejmuję z ognia i mielę w blenderze lub drobno siekam. Odstawiam do ostygnięcia. Mieszam mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodaję masło i siekam je z sypkimi składnikami, a kiedy kawałki masła będą nie większe niż ziarnka grochu, dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto.
Dzielę ciasto na dwie części: 1/3 formuję w kulę, owijam folią i chowam do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam tortownicę (24 albo 26 cm) do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na 2 godziny. Jabłka obieram i kroję na plasterki. W rondlu rozpuszczam masło, dodaję jabłka i duszę je chwilę na wysokim ogniu, dodając miód, duszę całość, aż jabłka zamienią się w mus. Ubijam sztywną pianę z białek i cukru. Przestudzone jabłka rozkładam równomiernie na przygotowanym spodzie (wcześniej warto podpiec), a na musie rozsmarowuję pianę z białek. Wyjmuję z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieram na pianę.
Ciasto piekę w 175 st. C. przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.